Mazelen zijn helemaal terug

Nieuws

Vaccinatiegraad is al bijna een decennium gestagneerd

Mazelen zijn helemaal terug

Mazelen zijn helemaal terug
Mazelen zijn helemaal terug

IPS

06 december 2019

De mazelen hebben vorig jaar wereldwijd meer dan 140.000 slachtoffers gemaakt. De ziekte maakt vrijwel overal ter wereld een comeback, en kinderen zijn het meest kwetsbaar.

Pan American Health Organization (CC BY-ND 2.0)

De mazelen hebben vorig jaar wereldwijd meer dan 140.000 slachtoffers gemaakt. De ziekte maakt vrijwel overal ter wereld een comeback, en kinderen zijn het meest kwetsbaar. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen gevaar bij een mazeleninfectie, met mogelijke complicaties als long- en hersenontsteking en vaak een levenslange handicap zoals hersenschade, blindheid of gehoorschade.

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat een mazeleninfectie het immuunsysteem op langere termijn kan beïnvloeden en het geheugen van het systeem maanden of zelfs jaren kan wissen. Door dat ‘geheugenverlies’ zijn de overlevenden kwetsbaar voor andere mogelijk dodelijk ziekten, zoals griep of ernstige diarree.

Vaccinatie

Mazelen zijn te voorkomen door vaccinatie, maar de vaccinatiegraad is al bijna een decennium gestagneerd. De WHO en Unicef schatten dat wereldwijd 86 procent van de kinderen een eerste dosis van het vaccin heeft gekregen, en minder dan 70 procent de aanbevolen tweede dosis. Dat is onvoldoende om de ziekte uit de wereld te helpen. Daarvoor is volgens de WHO in alle landen een dekkingsgraad van 95 procent nodig voor de twee doses.

“Het feit dat eender welk kind nog sterft aan een ziekte die te vermijden is met een vaccin, is eerlijk gezegd een schande en een collectief falen om de meest kwetsbare kinderen ter wereld te beschermen”, zegt Tedros Adhanom Ghebreysus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Om levens te redden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot vaccins - en dat betekent investeren in vaccinatieprogramma’s en kwalitatieve gezondheidszorg als recht voor iedereen.”

Armste landen

Uit de WHO-cijfers blijkt dat Afrika ten zuiden van de Sahara als regio het hardst getroffen is. De landen die wereldwijd het meeste lijden onder de ziekte zijn de Democratische Republiek Congo (DRC), Liberia, Madagaskar en Somalië. Samen met Oekraïne zijn ze goed voor bijna de helft van alle infecties wereldwijd.

“We hebben al vijftig jaar een veilig en effectief vaccin”, zegt Robert Linkins van de Amerikaanse overheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention. “Maar deze nieuwe schattingen herinneren ons eraan dat elk kind, waar dan ook ter wereld nood heeft aan - en recht heeft op - dit levensreddende vaccin. We moeten deze trend keren en de sterfgevallen voorkomen met een wereldwijde vaccinatiecampagne.”

Hoewel de impact van de ziekte het grootste is op de armste landen, lopen ook westerse landen gevaar. Zo kenden de Verenigde Staten het hoogste aantal besmettingen in 25 jaar, en verloren vier Europese landen hun ‘eliminatiestatus’: Albanië, Tsjechië, Griekenland en Groot-Brittannië. Dat gebeurt als de ziekte hardnekkig terugkeert in een land waar ze eerder uitgeroeid was.