McCain breekt met Bush over klimaat

Nieuws

McCain breekt met Bush over klimaat

Joren Gettemans

13 mei 2008

In een radicale breuk met het beleid van de huidige president Bush heeft de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain zijn klimaatbeleid voorgesteld. Hij pleit onder meer voor verplichte uitstootbeperkingen en internationale akkoorden.

McCain ontvouwde zijn klimaatplan gisteren (maandag) tijdens een bezoek aan Vestas, de grootste producent van windturbines ter wereld. “Ernstige en geloofwaardige wetenschappers van over de hele wereld waarschuwen ons dat de tijd dringt en dat de gevaren groot zijn”, zei hij. “Goed bestuur, voorzichtigheid en het gezond verstand eisen van ons dat we in actie schieten om de uitdagingen het hoofd te bieden – en dat we dat snel doen.”
Hij riep de Verenigde Staten op om de uitstoot van broeikasgassen te beperken met “minstens 60 procent tegen 2050”. McCain stelt daarvoor een zogenaamd “cap-and-trade systeem” voor, dat volgens hem ook al succesvol gebleken is om zure regen aan te pakken. “De Amerikaanse burgers hebben het talent om zich snel aan te passen, problemen op te lossen en nieuwe en betere manieren te vinden om doelstellingen te bereiken”, zei hij. “Maar de federale regering kan die talenten niet zomaar opvorderen met een bevel – enkel de vrije markt kan die talenten activeren.”

Breuk met Bush

McCain gold de voorbije jaren al als het buitenbeentje van de Republikeinse partij rond thema’s als de klimaatverandering. Zo maakte hij een reis naar een smeltende gletsjer in Noorwegen en hield hij als senator verschillende hoorzittingen over het onderwerp. Tot tweemaal toe diende hij samen met de Democratische senator Joe Lieberman een voorstel in om de wetgeving rond de uitstoot van broeikasgassen te wijzigen.
De plannen die McCain nu voorstelt, vormen dan ook een duidelijke breuk met het beleid van zijn Republikeinse collega en huidige president George Bush. McCain greep de gelegenheid dan ook aan om zich te distantiëren van het beleid van de huidige president, die zich altijd verzet heeft tegen verplichte limieten en tegen internationaal bindende akkoorden. “Ik zal de mantel van leiderschap die de VS dragen, niet afgooien”, zei McCain strijdvaardig. “Ik zal niet toelaten dat er acht lange jaren voorbijgaan voor we ernstig ingrijpen tegen de klimaatverandering. De VS moeten de leidersrol op zich nemen en we zullen dat doen met een nieuwe, andere aanpak.”

Kritiek

De milieubeweging is blij met het belang dat McCain hecht aan de klimaatverandering, maar is niet onverdeeld positief. Ze stelt vooral vragen bij de rol die hij toeschrijft aan kernenergie in de strijd tegen de klimaatverandering. McCain noemde kernenergie een “machtige bondgenoot” en zei dat zijn systeem van emissiehandel een belangrijke impuls zou zijn voor de bouw van nieuwe kerncentrales.
Hij wees erop dat de VS momenteel 104 kernreactors hebben die samen ongeveer een vijfde van de elektriciteit leveren. Daarmee sparen de VS jaarlijks zevenhonderd miljoen ton CO2 uit, zegt hij, het equivalent van de uitstoot door verkeer in de VS en Europa.

Obama wijdt klimaatachterstand aan Irak

Opvallend is ook dat McCain ijvert voor een reductie met 60 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990, terwijl de beide democratische presidentskandidaten, Barack Obama en Hillary Clinton, een reductie met 80 procent voorstellen tegen 2050.
De democratische koploper, Barack Obama, heeft inmiddels in een interview met de nieuwszender CNN gezegd dat de oorlog in Irak één van de redenen is waarom de Verenigde Staten wereldwijd achterop hinken in de strijd tegen de klimaatverandering. “Ik denk dat de manier waarop we de oorlog in Irak voeren, ervoor gezorgd heeft dat we uit het oog verloren zijn hoe we in dit land een degelijk energiebeleid kunnen voeren”, zei Obama. “De oorlog heeft ons verhinderd om een leider te worden in een belangrijk globaal thema als de klimaatverandering”.
De Amerikanen hebben volgens Obama alles in huis om voorlopers te zijn als het op schone energie aankomt. “Maar het dynamisme en de innovatie worden gefnuikt als we jaarlijks bijna tweehonderd miljard dollar uitgeven in andere landen en ons focussen op de heropbouw in die landen in plaats van op onze eigen ontwikkeling.”