Medvedev sluit nieuwe deals in Latijns-Amerika

Nieuws

Medvedev sluit nieuwe deals in Latijns-Amerika

Humberto Márquez

30 november 2008

Tijdens het bezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan Peru, Brazilië, Venezuela en Cuba, werden diverse akkoorden getekend. Economische en handelsbelangen en de verkoop van technologie en wapens, stonden daarbij centraal.

Aan boord van de Russische duikbootjager Admiraal Tsjabanenko kondigden de presidenten Dmitri Medvedev van Rusland en Hugo Chávez van Venezuela donderdag in de haven van La Guaira, twintig kilometer ten noorden van Caracas, een gezamenlijke marineoefening in het Caribische gebied aan.
Met de militaire oefening, waaraan ook het Russische vlaggenschip Pyotr Veliky (Peter de Grote) meedoet, zijn voor het eerst sinds het tijdperk van de Koude Oorlog weer Russische oorlogsschepen in het Caribische gebied. Tijdens de Koude Oorlog onderhield de Sovjet Unie nauwe betrekkingen met Cuba.
Maar het bezoek van Medvedev aan een aantal Latijns-Amerikaanse landen lijkt in de eerste plaatst ingegeven uit economische belangen. “De Russen willen zaken doen en geld verdienen in dit deel van de wereld, waar de prijzen van wapens concurrerend zijn”, zegt Rocío San Miguel, hoofd van de burgergroepering Asociación Civil Control Ciudadano para la Seguridad, la Defensa y la Fuerza Armada Nacional. “De Russen zijn naar Venezuela gekomen om zich te informeren over de lopende wapencontracten, die een waarde hebben van zes miljard dollar. Ze wilden zich tegelijk bezinnen op toekomstige wapenverkopen, die tegen 2015 kunnen oplopen tot zo’n tien miljard dollar”, zegt San Miguel.
Venezuela heeft ingestemd met de koop van Russische Sukhoi gevechtsvliegtuigen, Mi-helikopters, onderzeeërs, transportvliegtuigen, radarsystemen en 100.000 Kalashjnikovs. Rusland is daarnaast van plan een Kalasjnikovfabriek en een munitiefabriek te bouwen in Venezuela.

Hoogwaardige technologie

“Deze regio is wereldwijd een van de belangrijkste afnemers van Russisch wapentuig. De verkoop van Rusland aan de regio steeg van 300 miljoen dollar in 2001 tot 3 miljard dollar in 2006”, schreef Moisés Naim, redacteur van Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy. De handel tussen Rusland en Latijns-Amerika groeide in de laatste drie jaar met 30 procent per jaar en komt dit jaar vermoedelijk uit op vijftien miljard dollar.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergéi Lavrov, zegt dat zijn land de export van hoogwaardige technologie wil bevorderen en beter wil samenwerken met Latijns-Amerika op het gebied van energie, productie en transport van gas en olie, machinebouw, de metallurgische en transportindustrie, nucleaire energie voor vreedzame doeleinden en ruimteonderzoek.
Donderdag en vrijdag bezocht Medvedev Cuba om de banden met dat land aan te halen. Het laatste bezoek van een Russische president aan Cuba was in 2000. Rusland is de tiende handelspartner van Cuba en wil die handel graag versterken.
Medvedevs rondreis in de regio begon met zijn deelname aan de top van de Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) op 22 en 23 november. Daarna reisde hij naar Rio de Janeiro voor een ontmoeting met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva.
Medvedev prees Brazilië als het belangrijkste handelsland voor de Russen in Latijns-Amerika. De presidenten tekenden overeenkomsten over het afschaffen van de visumplicht - om zakenreizen gemakkelijker te maken - en over samenwerking op het gebied van ruimtevaart. Rusland assisteert Brazilië bij de ontwikkeling van satellietlanceerapparatuur. Rusland wil graag wapens leveren aan Brazilië en samenwerken op het gebied van olie en gas.
Venezuela en Rusland tekenden al tientallen overeenkomsten in de afgelopen twee jaar. Chávez bezocht Moskou twee keer in 2008 en gaat volgend jaar opnieuw. Tijdens het korte bezoek van Medvedev aan Caracas deze week, werden opnieuw acht akkoorden getekend. Het ging hierbij om het faciliteren van de deelname van Russische bedrijven bij olie-exploratie en -productie, steun aan de lichte industrie en samenwerking bij de ontwikkeling van nucleaire energie voor vreedzame doeleinden.