Medvedev waarschuwt voor extremisme

Nieuws

Medvedev waarschuwt voor extremisme

Ben Frijters

07 februari 2009

Het aantal extremistische misdrijven in Rusland is met 29,2 procent gestegen. President Dimitry Medvedev spreekt van een bedreiging van de staatsveiligheid.

Volgens Medvedev ligt de economische crisis aan de basis van de veelheid aan extremistische manifestaties die het land nu te verwerken krijgt. Om de staatsveiligheid te vrijwaren heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al een decreet klaarliggen om speciale veiligheidseenheden in te zetten tegen de criminaliteit.

Van crisis naar crimineel

Sinds de zomer van 2008 verloren maar liefst 2 miljoen Russen hun werk en in 2009 komen daar vermoedelijk nog eens 1 miljoen werklozen bij. Ook de waardevermindering van de roebel, de stijgende inflatie en aanslepende problemen in de banksector veroorzaken veel sociale onrust.
‘Vele gastarbeiders uit voormalige Sovjetstaten riskeren in de criminaliteit te verzeilen als zij hun werk verliezen door de economische crisis’, waarschuwt Medvedev.
De president kan ook op de steun van mensenrechtorganisaties rekenen, die vrezen dat de economische crisis een goede voedingsbodem vormt voor nationalistische extremisten. Daarbij wordt vooral verwezen naar radicale mosims uit de zuidelijke Kaukasusregio’s Daghestan en Ingushetia die met agressieve aanvallen de lokale bestuurseenheden proberen ten val te brengen.

Racisme

Medvedev moest ook vaststellen dat racistisch extremisme een steeds groter probleem aan het worden is. Migranten en Russen afkomstig uit oud-Sovjetrepublieken zijn de grootste slachtoffers van skinheads en andere extremisten. Volgens mensenrechtenorganisatie SOVA kwamen er in 2008 96 mensen om bij racistisch geweld.
Vice-minister van Binnenlandse Zaken Yevgeny Shkolov beschouwt alle vormen van extremisme als levensbedreigend. ‘Extremisme is een zwaar sociaal probleem aan het worden. Het heeft een vernietigend potentieel dat op sommige vlakken nog sterker wordt dan terrorisme.’