Meer Amerikanen voor militair ingrijpen in Syrië

Nieuws

Meer Amerikanen voor militair ingrijpen in Syrië

30 april 2013

Het aantal Amerikanen dat voorstander is van een militair ingrijpen in Syrië neemt toe maar de steun blijft veeleer bescheiden, zegt Pew-onderzoekscentrum. De toename heeft veel te maken met de recente berichten over chemische wapens.

Uit een peiling van het Pew-onderzoekscentrum blijkt dat 45 procent van de Amerikanen voorstander is van militaire actie door de Amerikanen en hun bondgenoten als bevestigd wordt dat Syrië chemische wapens gebruikt tegen antiregeringsgroepen.

Bij een vorig onderzoek, in december 2012, vond maar 27 procent dat de VS de verantwoordelijkheid hadden om iets te doen aan de gevechten in Syrië. Toen was nog geen sprake van berichten over chemische wapens. In de nieuwe peiling wordt voor het eerst expliciet gewag gemaakt van die berichten.

Niet echt wakker

Iets minder dan een derde van de Amerikanen is tegen een interventie. Maar, zegt Pew, de Amerikaanse publieke opinie ligt niet echt wakker van Syrië. Bijna een kwart heeft geen mening over een militair optreden in dat land.

Als het over het buitenland gaat, volgen de Amerikanen meer het nieuws over Noord-Korea, en de nucleaire bedreigingen aan het adres van de VS, dan dat over Syrië.

Bij Republikeinen is de bereidheid om militair in te grijpen in Syrië groter (56 tegen 24 procent) dan bij de Democraten (46 tegen 34 procent).

De peiling werd uitgevoerd bij duizend Amerikanen van 25 tot 28 april.