Meer dan 100.000 vluchtelingen in Oost-Oekraïne

Nieuws

Meer dan 100.000 vluchtelingen in Oost-Oekraïne

Meer dan 100.000 vluchtelingen in Oost-Oekraïne
Meer dan 100.000 vluchtelingen in Oost-Oekraïne

IPS

06 augustus 2014

Zo'n 117.000 mensen zijn in Oost-Oekraïne ontheemd geraakt door de oorlog in het gebied, meldt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. De humanitaire situatie in de regio wordt steeds slechter.

In de afgelopen week moesten meer dan 6.200 mensen noodgedwongen hun huizen verlaten. De UNHCR roept de Oekraïense regering op een centraal registratiesysteem op te zetten, zodat de coordinatie en hulpverlening aan de vluchtelingen verbeterd kan worden. “Dat is ook nodig ter voorbereiding op de winter”, zei Vincent Cochetel, woordvoerder van de UNHCR, gisteren tijdens een persconferentie. “De huidige opvang is meestal niet geschikt voor de koude wintermaanden.”

Drinkwater

Mensen ontvluchten hun huizen met weinig bezittingen en worden geconfronteerd met veel problemen zoals beperkte toegang tot bancaire diensten. De infrastructuur in de regio is zwaar beschadigd en er heerst steeds vaker een tekort aan drinkwater. Veel huizen in de regio’s Donetsk en Loehansk zijn gedeeltelijk of geheel verwoest.

Inmiddels zijn ook mensen teruggekeerd naar gebieden die weer onder controle staan van de Oekraïense regering. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn zo’n vierduizend mensen deze week teruggekeerd vanuit de regio Charkov naar Slavjansk en Kramatorsk.

De meeste intern ontheemden ontheemden vinden onderdak bij familie of vrienden of huren elders woonruimte. Afgelopen week heeft de UNHCR een overeenkomst getekend met de autoriteiten in Donetsk om daar hulp te bieden aan de meest kwetsbaren.

Status

Veel Oekraïeners die hun land verlaten, vragen geen vluchtelingenstatus aan. Ze geven vaak de voorkeur aan een andere jurdische status, die beter van toepassing is op hun tijdelijke situatie.

Volgens de Russische autoriteiten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 168.677 ontheemden aangeklopt bij de Federale Migratiedienst. Ruim 6.300 mensen vroegen een vluchtelingenstatus aan. Anderen kozen voor oplossingen als tijdelijk asiel, tijdelijk verblijf of een woonvergunning.

De Russische autoriteiten schatten dat sinds het begin van dit jaar 730.000 Oekraïeners, inclusief de eerder genoemde 168.677, naar Rusland zijn gekomen voor een tijdelijk of permanent verblijf.