Meer dan 200 miljoen mensen wonen niet in eigen land

Nieuws

Meer dan 200 miljoen mensen wonen niet in eigen land

Meer dan 200 miljoen mensen wonen niet in eigen land
Meer dan 200 miljoen mensen wonen niet in eigen land

Thalif Deen

03 oktober 2013

Het aantal mensen dat niet in eigen land woont en werkt, heeft een nieuwe piek bereikt, zeggen de Verenigde Naties. Er duiken ook steeds meer verhalen op over praktijken die naar slavenarbeid neigen.

Volgens de jongste VN-cijfers zijn er over de hele wereld 232 miljoen (internationale) migranten. Dat is een nieuw record.

Het goede nieuws is dat ze samen goed zijn voor meer dan 300 miljard euro aan geldzendingen naar huis. Dat is vier keer meer dan de officiële ontwikkelingshulp van rijke aan arme landen vorig jaar.

Huishoudens

De keerzijde van deze migratie is dat de uitbuiting onverminderd doorgaat, vooral in het Midden-Oosten. Daar is zelfs sprake van een toename van praktijken die naar slavenarbeid neigen, met lage lonen, slechte medische verzorging en verschrikkelijke arbeidsomstandigheden.

Deze praktijken worden wereldwijd afgekeurd maar ze zijn vaak moeilijk tegen te houden omdat ze in huishoudens en kleine arbeidsplaatsen voorkomen, zegt Joseph Chamie, de vroegere directeur Bevolking van de VN, die uitvoerig over internationale migratie heeft gepubliceerd.

Het Internationale Verdrag voor de Rechten van Migrantenwerkers is een van de belangrijkste mensenrechtenverdragen in dit verband. Het is al tien jaar van kracht maar slechts 47 van de 193 VN-lidstaten hebben het geratificeerd. Geen enkele van de topbestemmingen voor migranten, zoals de VS, de EU-landen en de Golfstaten, hebben het geratificeerd.

WK voetbal

In Nepal zijn de geldzendingen van Nepalezen die in het buitenland werken, goed voor een kwart voor het bruto binnenlands product, zegt Kul Gautam, voormalig vice-secretaris-generaal van de VN.

Van de 400.000 jonge Nepalezen die elk jaar op de arbeidsmarkt komen, trekken er 300.000 naar het buitenland, de meesten naar Qatar, Maleisië, Saoedi-Arabië en andere Golfstaten.

Vooral in de Golfstaten worden de migranten zeer slecht behandeld, zegt Gautam. In Qatar, een van de rijkste landen ter wereld, doken onlangs berichten op over uitbuiting van de Nepalese migranten bij bouwwerken voor het wereldkampioenschap voetbal dat daar in 2022 plaatsvindt.

Zeventig migranten omgekomen

De Britse krant The Guardian liet zien hoe duizenden migranten er in onmenselijke omstandigheden moeten werken, vaak gedurende een lange periode niet betaald worden en geen veiligheidsuitrusting hebben.

Volgens de Nepalese regering zijn de voorbije twee jaar zeventig Nepalese migranten omgekomen tijdens bouwwerken in Doha voor het wereldkampioenschap.

Gautam wijst vooral de privébedrijven, aannemers en tussenpersonen, zowel in Qatar als in Nepal, met de vinger.

De VN besteden te weinig aandacht aan internationale migratie, zegt Joseph Chamie. Over andere thema’s zoals kinderen, milieu, financiën, vrouwen en vergrijzen zijn VN-conferenties gehouden, maar over internationale migratie niet. “De bestemmingslanden, vooral de meer ontwikkelde landen, willen het buiten de Verenigde Naties houden.”