Meer dan 3 miljoen ontheemden in Jemen

Door de oorlog in Jemen zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen ontheemd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

  • © UNHCR/Rawan Shaif © UNHCR/Rawan Shaif
  • © UNHCR/Yahya Arhab © UNHCR/Yahya Arhab
  • Carl Waldmeier (CC BY-NC-ND 2.0) Carl Waldmeier (CC BY-NC-ND 2.0)
  • © UNHCR/Yahya Arhab © UNHCR/Yahya Arhab

‘De crisis dwingt steeds meer mensen hun huis te verlaten op zoek naar veiligheid’, zegt Ita Schuette, plaatsvervangend vertegenwoordiger van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in Jemen.

Als gevolg van het escaleren van het conflict en verslechterende humanitaire omstandigheden, groeide het aantal ontheemden sinds april met ongeveer 7 procent. Meer dan 152.000 mensen vluchtten in deze periode voor geweld.

Ongeschikte schuilplaatsen

Het rapport van de Task Force on Population Movement, een technische werkgroep van de UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zegt dat ook een aanzienlijk aantal mensen wil terugkeren naar huis. Bijna 950.000 mensen hebben dat geprobeerd.

De ontheemden leggen zware druk op de gemeenschappen die de vluchtelingen opvangen en die zelf weinig middelen tot hun beschikking hebben, zeggen de VN-organisaties. De meeste ontheemden, ongeveer 62 procent, worden opgevangen door familie en vrienden. Anderen maken gebruik van ongeschikte schuilplaatsen.

De grootste zorg van de vluchtelingen is het voorzien in de basisbehoeften: eten, drinken en onderdak. Naarmate het conflict voortduurt, groeit ook de duur van de ontheemding. Volgens de VN-cijfers is ongeveer 89 procent van de vluchtelingen al langer dan tien maanden ontheemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.