Meer geld voor bossen in India

Nieuws

Meer geld voor bossen in India

Peter Dhondt

10 juli 2009

De Indiase regering gaat dit begrotingsjaar 5 miljard roepie (73 miljoen euro) uitgeven aan herbebossing. Drie deelstaten zetten samen nog eens het dubbele van dat bedrag in om afgetakelde bossen weer gezond te maken.

Volgens minister van Milieu en Bossen Jairam Ramesh illustreert de beslissing de keuze voor groene investeringen in de relance-inspanningen van India. Zijn ministerie mag in het begrotingsjaar 2009-2010 21 miljard roepie uitgeven, 4,2 miljard meer dan het voorbije jaar.

De Indiase regering probeert ook de National Rural Employment Guarantee Act, een programma dat overheidsbanen schept in plattelandsgebieden, meer op groene projecten te richten. Drie deelstaten hebben al een deel van hun toelage voor dat programma voor herbebossing voorbestemd. Andhra Pradesh wil 5 miljard roepie investeren in zijn bossen, Gujarat 2 miljard en Karnataka 3 miljard.

Volgens het ministerie van Milieu kost het 30.000 tot 50.000 roepie (440 tot 730) euro om een hectare te herbebossen. Zowat 42 procent van de 67 miljoen hectare bos in India is er slecht aan toe.

India is nu voor ongeveer 20 procent bedekt met bos. Dat is wel ruim geschat: alle gebieden die voor minstens 10 procent door boomkruinen worden bedekt, zijn erin meegeteld. Zowat de helft van de 67 miljoen hectare bos in India bestaat uit dichte wouden.

Het bosoppervlakte in India neemt langzaam toe. India streeft naar bossen en bomen op een derde van zijn totale grondgebied. Dat is een grote uitdaging. India heeft maar 2,5 procent van de totale landoppervlakte op aarde ter beschikking, voor 16 procent van de wereldbevolking en 18 procent van het vee.