Meer Indiërs met gsm dan met toilet

Nieuws

Meer Indiërs met gsm dan met toilet

Meer Indiërs met gsm dan met toilet
Meer Indiërs met gsm dan met toilet

14 maart 2012

Ruim de helft van alle Indiërs heeft thuis geen toilet, terwijl meer dan 63 procent van de 246 miljoen gezinnen in het land wel minstens één telefoon bezit. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Indiase volkstelling die dinsdag (13 maart) werden vrijgegeven.

India is een opkomende economie, maar veel Indiërs leven nog zonder veel modern comfort, schrijft de krant The Hindu die de cijfers vandaag publiceert. Volgens de volkstelling  heeft net geen 47 procent van de gezinnen in India een toilet in huis. Op het platteland daalt dat aandeel tot iets meer dan 30 procent. Amper 3 procent van de Indiërs gebruikt openbare toiletten; 49,8 procent — ongeveer 600 miljoen mensen — doet hun behoefte in de vrije natuur.

Water halen

Ook de toegang tot zuiver drinkwater is nog altijd problematisch in India. Net geen derde van de Indiase gezinnen kan gewoon de kraan opendraaien om aan gezuiverd drinkwater te komen. In 42 miljoen huishoudens moeten vrouwen en meisjes meer dan een halve kilometer op het platteland of meer dan 100 meter in de stad lopen om drinkwater te halen.

C. Chandramouli, de commissaris die verantwoordelijk is voor de volkstelling, schrijft die slechte cijfers in The Hindu toe aan “culturele factoren, oude gewoontes en een gebrek aan kennis.” Maar andere cijfers wijzen erop dat veel Indiërs gewoon geen alternatieven hebben. Twee derde van de Indiase gezinnen op het platteland kookt bijvoorbeeld nog op open vuurtjes of in kacheltjes met hout, oogstafval, gedroogde koeienmest of steenkool, een vuile en ongezonde praktijk.

Stroom en telefoon

Op andere punten moderniseert India sneller. Meer dan 63 procent van de gezinnen heeft nu een telefoon – vooral mobieltjes. In de steden loopt dat percentage op tot 82 procent. Meer dan twee derde van de gezinnen heeft stroom in huis.

Op het vlak van transport en communicatiemedia blijft het gros van de Indiase bevolking nog ver achterop bij veel andere opkomende economieën. Ruim de helft van de Indiase gezinnen heeft geen televisie en nog geen 10 procent – dat zijn 24 miljoen gezinnen — heeft een computer. Veel andere Indiërs surfen op het werk of in internetcafés.

Nog geen twaalf miljoen Indiase gezinnen hebben een auto voor de deur staan; net geen 52 miljoen gezinnen gebruiken scooters of bromfietsen. De fiets, die in bijna de helft van de Indiase gezinnen aanwezig is, blijft het belangrijkste vervoermiddel.