Meer Israëlische nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Israël heeft de bouwplannen aangekondigd voor 1500 nederzettingen aan de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Die mededeling komt als een reactie op de vorming van de Palestijnse eenheidsregering van Hamas en Fatah.

  • @CC Decode Jerusalem CC BY-NC-SA 2.0 Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever @CC Decode Jerusalem CC BY-NC-SA 2.0

De nederzettingen zullen gebouwd worden op gebieden die Palestina claimt voor een toekomstige Palestijnse staat: de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het merendeel van de huizen zullen op de Westelijke Jordaanoever gebouwd worden, 400 zullen in Oost-Jeruzalem opgericht worden. De minister van huisvestiging Uri Ariel zegt dat deze plannen het Israëlische antwoord zijn op de Palestijnse eenheidsregering, die gesteund wordt door Hamas.

Bouwen tegen de eenheidsregering

De aankondiging kwam twee dagen na de vorming van de Palestijnse  eenheidsregering, met steun van politieke bewegingen Hamas en Fatah. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal die eenheidsregering terroristische acties van Hamas aanmoedigen. Hij spoorde de wereld dan ook aan om de eenheidsregering niet te erkennen. Maar zowel de EU als de VS hebben dat al gedaan. Volgens de Amerikaans minister van buitenlandse zaken John Kerry hebben de leden van de regering geen directe banden met Hamas en kan Washington met hen samenwerken.

De eenheidsregering moet het geschil oplossen tussen de Gazastrook, die bestuurd wordt door Hamas, en de Westelijke Jordaanoever, die bestuurd wordt door Fatah. Het belangrijkste doel van de regering is het heropbouwen van de Gazastrook en het organiseren van verkiezingen, die plaats zullen vinden in 2015.

Premier Benjamin Netanyahu liet eerder al aan de eenheidsregering weten dat hij niet met hen zal onderhandelen wegens “hun banden met Hamas”. Israël zal dan ook niet onderhandelen over vredesakkoorden. Uri Ariel zegt gelukkig te zijn met de “gepaste, Zionistische reactie op de terroristische, Palestijnse overheid.” ‘Het is het recht en de plicht van Israel om in alle delen van Israel te bouwen, voor goedkopere prijzen.’ Hij voegt eraan toe dat hij op meer bouwplannen hoopt. ‘Ik geloof dat deze huizen slechts het begin zijn van een grotere ontwikkelingsinspanning in Judea, Samaria en Jerusalem’, klinkt het.

Tegenstand

Dr. Saeb Erekat, de Palestijnse toponderhandelaar en hoofd van het Negotiations Affairs Department (NAD) reageerde negatief op de aankondiging van de bouwplannen. ‘De Israëlische overheid viert 47 jaar van bezetting en oorlogsmisdaden met het goedkeuren van nieuwe nederzettingen in de bezette staat Palestina.’ Volgens Saeb Erekat daagt de Israëlische regering het internationaal recht en de internarionale vrede opnieuw uit omdat de internationale gemeenschap zich veel te laks opstelt. 

‘We geloven dat de laatste bekendmaking een duidelijk teken is dat Israël naar een escalatie gaat van het annexeren van bezette gebieden en de gedwongen verhuizingen. Intussen blijft Israël misdaden plegen tegen het Palestjinse volk dat in bezetting leeft, worden duizenden Palestijnen mishandeld in Israëlische gevangenissen en zijn er dageljiks aanvallen tegen de Al-Aqsa moskee. Het is tijd dat de internationale gemeenschap de Israëlische overheid en zijn leden verantwoordelijk stelt voor hun oorlogsmisdaden.’

Ook buiten Palestina is er tegenstand. Zowel de Israëlische linkse politieke partijen als de Amerikaanse ambassadeur in Israël zijn tegen de bouw van de nederzettingen.

Reactie Didier Reynders

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt net zoals hoge vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton de beslissing van de Israëlische overheid om nieuwe woningen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jerusalem.

Minister Reynders herhaalt dat de nederzettingen illegaal zijn volgens het internationale recht en dat ze een obstakel voor vrede zijn. Hij is bezorgd omdat door deze aankondiging de inspanningen voor een tweestatenoplossing in het gedrang komen. Hij roept de Israëlische overheid op om haar beslissing te herzien en om af te zien van eenzijdige maatregelen die de vredesonderhandelingen bemoeilijken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift