Meer vrouwen verkozen in Sierra Leone

Nieuws

Meer vrouwen verkozen in Sierra Leone

Mohammed Fofanah

03 augustus 2008

De officiële resultaten van de Sierra Leoonse verkiezingen zijn bekend, en daaruit blijkt dat vrouwelijke kandidaten het beter doen dan vier jaar geleden. Maar ze halen niet de 30 procent waar vrouwenrechtenorganisaties op gehoopt hadden.

Vrouwen haalden er 78 van de 394 zetels, goed voor een stijging naar 18,9 procent van 12,7 procent bij de vorige verkiezingen in 2004. “Ondanks de concrete stappen om de vrede en de democratische ontwikkelingen in Sierra Leone vooruit te helpen blijven vrouwen, die 49 procent van de kiezers uitmaken, ondervertegenwoordigd”, zegt Honorine Muyoyeta, directeur van het Nationaal Democratisch Instituut.

Princess Pratt, voormalig verkozene van de Kono districtraad, maakt zich zorgen over het lage aantal vrouwen onder de verkozenen. “Vrouwen spelen een levensbelangrijke rol in onze wankelende democratie en ontwikkeling”, zegt ze. “Ik zorgde onder meer voor gemeenschapsmarkten voor vrouwen, ik liet acht basisscholen bouwen en gaf onderwijsbeurzen aan zeventig meisjes. Nu zit er maar één vrouw meer in de districtsraad, en ik vraag me af hoeveel ze voor de Sierra Leoonse vrouwen zal kunnen beteken. Ik weet dat de mannen in de raad weinig kunnen doen voor de vrouwen, want ze staan te ver af van hun dagelijkse noden.”

Bedreigingen

“We kregen pas een hospitaal toen we een vrouwelijk raadslid kregen”, zegt Alie Kabbah, een handelaar in één van de sloppenwijken in de hoofdstad. “Als de grote politici vrouwen blijven bedreigen en ze buiten de verkiezingen blijven houden, dan zal dit land zich niet kunnen ontwikkelen.”

Tijdens de laatste verkiezingscampagne waren vrouwelijke kandidaten meermaals het onderwerp van intimidaties en bedreigingen. Fatmata Daramy trok zich terug uit de campagne omdat ze schrik had dat haar tegenstanders fysiek geweld zouden gebruiken.
De directeur van Amnesty International in Sierra Leone, Brima Sheriff, vindt de resultaten van de laatste verkiezingen frustrerend. “Democratie draait om getallen, en hoe minder vrouwen in de raad zitten, hoe minder kans ze zullen hebben om hun thema’s aan te kaarten.”