Meerderheid Amerikanen steunt toenadering tot Cuba

Ruim zes op de tien Amerikanen steunt president Obama’s toenadering tot Cuba. Maar de meesten denken niet dat Cuba er democratischer door zal worden.

  • 66 procent van de Amerikanen vinden dat de VS ook het handelsembargo tegen Cuba moeten opheffen.

President Barack Obama kondigde in december aan dat hij na meer dan vijftig jaar de diplomatieke betrekkingen met Cuba wil herstellen. Hij krijgt daarvoor veel kritiek, vooral uit Republikeinse hoek.

Maar 63 procent van de Amerikanen steunt Obama’s plannen, stelde het Pew-onderzoekscentrum vast. Nog iets meer Amerikanen (66 procent) vinden dat de VS nog een stap verder moeten gaan en ook het handelsembargo moeten opheffen.

Geen verandering voor Cuba

Toch zal dat de politieke situatie in Cuba niet echt veranderen, zeggen de meesten. Slechts een derde van de Amerikanen denken dat Cuba de komende jaren democratischer zal worden. Volgens 60 procent van de Amerikanen blijft de situatie in Cuba ongewijzigd.

Obama krijgt zoals verwacht ruime steun uit Democratische hoek: drie kwart van de Democraten is voorstander van het herstel van de diplomatieke relaties met Cuba.

Bij de Republikeinen is slechts 40 procent gewonnen voor een toenadering. Vooral conservatieve Republikeinen zien de nieuwe Cubakoers niet zitten; bij gematigde en progressieve Republikeinen staat 54 procent achter Obama’s plan.

Ook jonge Amerikanen zien de toenadering veel meer zitten. Bij universiteitsstudenten is zelfs 77 procent er voorstander van, over de partijgrenzen heen.

Pew peilde bij 1500 Amerikanen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift