‘Meeste taliban zijn verdwenen uit Pakistan’

Nieuws

‘Meeste taliban zijn verdwenen uit Pakistan’

‘Meeste taliban zijn verdwenen uit Pakistan’
‘Meeste taliban zijn verdwenen uit Pakistan’

IPS

11 februari 2016

Acties van het Pakistaanse leger in het noordwesten van het land hebben volgens de Pakistaanse overheid de meeste taliban-militanten daar verjaagd. Vijfennegentig procent van de opstandelingen zou verdwenen zijn.

Taliban-militanten beheersten langer dan tien jaar het leven van de bevolking in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) die grenzen aan Afghanistan. De extremisten zochten daar hun toevlucht na de Amerikaanse inval in Afghanistan in 2001.

De militanten vielen scholen aan, omdat ze tegen onderwijs zijn. Tussen 2005 en 2012 werden meer dan 750 scholen vernield in FATA en de provincie Khyber Pakhtunkhwa, vooral meisjesscholen, zegt Jaffer Ahmed van het departement van Onderwijs in FATA. Als gevolg van het militaire offensief dat het Pakistaanse leger begin vorig jaar inzette, zouden de militanten momenteel niet meer in staat zijn vrij te opereren in de regio.

De militaire campagne heeft ertoe geleid dat het gebied grotendeels is schoongeveegd, zeggen de autoriteiten.

Het offensief van het Pakistaanse leger kwam na een aanval op een militaire school in december 2014. Daarbij kwamen 150 leerlingen om het leven.

Het daarop volgende Nationale Actieplan werd goedgekeurd door alle politieke partijen. De militaire campagne heeft ertoe geleid dat het gebied grotendeels is schoongeveegd, zeggen de autoriteiten.

‘De wreedheid van de taliban heeft mensen gedwongen hun huizen te verlaten uit veiligheidsoverwegingen. Steeds meer ontheemden keren nu terug’, zegt de gepensioneerde brigadier Mahmood Shah, voormalig veiligheidsverantwoordelijke in FATA.

Polio-vaccins

Ongeveer 3 miljoen mensen zochten in de afgelopen jaren hun toevlucht in de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa. Zo’n 500.000 van hen zijn teruggekeerd, nu de situatie in FATA genormaliseerd is. ‘We waren erg opgelucht toen we hoorden dat er een einde is gekomen aan de terreur van de taliban’, zegt Muhammad Shabbir, een inwoner van Khyber Agency, een district in FATA.

‘We werden overweldigd door het bericht van de regering dat we terug konden. Wij zijn gevlucht toen de taliban scholen verwoestte en het polio-vaccin verbood’, zegt hij. ‘De taliban zijn tegen polio-vaccinaties en staan die niet toe in FATA. En naar school gaan is volgens hen tegen de islam. Dat hebben ze verboden.’

Shabbir hoopt dat zijn kinderen nu snel weer naar school kunnen. Ze hebben inmiddels ook poliovaccinaties gehad.

Op 5 februari hervatten winkeliers hun activiteiten in Bara Bazaar in Khyber Agency, na zeven lange jaren. De bazaar werd gesloten vanwege de talibanterreur. Mensen durfden niet meer naar de markt en sloegen op de vlucht. ‘We hebben de militanten verjaagd uit het gebied en een plan uitgewerkt om de markt te beschermen’, zegt politiek vertegenwoordiger Shabab Ali Shah. Alle bezoekers van de bazaar worden bij de in- en uitgang gefouilleerd. De overheid heeft op zes locaties beveiligingscamera’s geplaatst om de bewegingen van de mensen te volgen en de veiligheid te garanderen, zegt hij.

Wederopbouw

Ook de winkeliers blijken overweldigd te zijn door het nieuws van de regering dat ze hun activiteiten weer kunnen oppakken. ‘We hebben zware verliezen geleden door het terrorisme en willen er zeker van kunnen zijn dat er vrede is. Alle handelaars hebben aan de overheid beloofd dat ze geen donaties geven aan militanten’, zegt Abdul Jabbar, die het woord voert namens de winkeliers. ‘We hebben ook aan de overheid gevraagd om ons tegen gunstige voorwaarden leningen te verstrekken, zodat we onze handel weer kunnen oppakken. Ongeveer 70 procent van de winkels in de bazaar verkeert in slechte staat. We hebben hulp nodig bij de wederopbouw.’

‘Khyber Pakhtunkhwa heeft al 200 van de 250 verwoeste scholen herbouwd’

De regering is al begonnen met de restauratie en opbouw van scholen die door de taliban werden verwoest. ‘Khyber Pakhtunkhwa heeft al 200 van de 250 verwoeste scholen herbouwd’, zegt minister van Onderwijs Atif Khan. ‘Er zijn op plaatselijk niveau veiligheidscommissies ingesteld die de scholen moeten vrijwaren van geweld.’ Ongeveer 15.000 mensen zijn opgeleid tot bewaker, zegt hij.

Volgens Muhammad Nadeem, directeur Onderwijs, konden in de afgelopen jaren 40.000 leerlingen niet naar school. Zij moeten in de zomervakantie doorleren om achterstanden in te halen.

‘We willen dat het leger doorgaat met de campagne tot de taliban helemaal verdwenen zijn, zodat er vrede blijft’, zegt Jawad Shah, een leerling van een school in Noord-Waziristan. Tot vorig jaar was Noord-Waziristan het hoofdkwartier van de tabiban in FATA.