Meisjes Nicaragua beter opgeleid dan jongens

Nieuws

Meisjes Nicaragua beter opgeleid dan jongens

José Adán Silva

04 februari 2011

Er gaan in Nicaragua veel meer meisjes dan jongens naar school en naar de universiteit. Dat vertaalt zich alleen nog niet in meer gelijkheid op de werkvloer.

Karla Mendoza, een Nicaraguaanse vrouw van 26, heeft twee technische diploma’s, bijna een academische opleiding en acht jaar werkervaring. Maar nog steeds voelt ze zich gediscrimineerd. “Het maakt niet uit hoeveel je studeert. Het lijkt erop dat ze altijd de voorkeur geven aan een man, zelfs als die minder goed is en meer fouten maakt dan een vrouw.”

Mendoza is een rechtszaak begonnen tegen het ziekenhuis waar ze administratief werk deed, omdat ze werd ontslagen toen z, samen met acht andere vrouwen een loonsverhoging eiste.

Inhaalslag

Terwijl mannen op de arbeidsmarkt nog veel meer waard zijn, hebben meisjes in het onderwijs een enorme inhaalslag gemaakt. Veel jongens moeten stoppen met school, volgens het VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP), omdat ze geld moeten verdienen voor hun familie. Naar schatting 300.000 jongeren onder de 17, dat is meer dan een op de tien, werken op straat in Nicaragua.

Sinds 1997 is het aantal meisjes dat naar de middelbare school gaat gestegen van 30 naar 48 procent. Bij jongens is het gestegen van 25 naar 43 procent. Op de basisschool zijn er sinds 2009 ook meer meisjes dan jongens. Op de universiteit is de verhouding meisjes op jongens bijna vier op drie.

Als er naar de feitelijke aanwezigheid wordt gekeken, zijn de verschillen nog veel groter, zegt socioloog Óscar René Vargas. Voor elke jongen zitten er op de basisschool twee meisjes, op de middelbare school drie, en op de universiteit vier, blijkt uit zijn eigen onderzoek.

“Dat is een positieve ontwikkeling als je kijkt naar de toekomst van het land, want meer vrouwen worden opgeleid”, zegt hij. “Maar het heeft ook een negatieve kant. Het gebrek aan scholing onder jongens heeft gevolgen voor de familie en de maatschappij.”

Lage lonen

Bovendien leidt het toenemende onderwijsniveau van de meisjes nog niet tot een echte erkenning van de economische rechten van vrouwen. “Dat is te zien aan lage lonen, weinig promotiekansen, gebrek aan erkenning op de arbeidsmarkt en een beperkte rol in de besluitvorming.”

Vrouwen in Nicaragua verdienen 76 procent van wat mannen verdienen die hetzelfde werk doen, zegt Vargas. In de formele economie is het verschil 10 procent, in de informele economie maar liefst 30 procent, en juist in die informele economie vinden de meeste vrouwen werk.

En ook al komen er steeds meer hoogopgeleide vrouwen, ze bezetten maar een vijfde van de bestuurlijke functies.

De rest van de wereld laat een vergelijkbare trend zien, blijkt uit gegevens van de VN. Het aantal meisjes op school is bijna net zo hoog geworden als het aantal jongens, maar dat vertaalt zich nog niet in gelijke lonen en gelijke bescherming op de arbeidsmarkt.