Mekongdelta kijkt aan tegen temperatuurstijging tot 6 graden

Nieuws

Mekongdelta kijkt aan tegen temperatuurstijging tot 6 graden

03 april 2013

De temperaturen in de Mekongdelta kunnen tot drie maal sneller stijgen dan het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid.

Eerdere schattingen door het Klimaatpanel van de VN spraken over een stijging die grotendeels in lijn ligt met de globale stijging van rond de 2 graden Celsius. Maar volgens een voorlopig rapport van de het Mekong Adaptation and Resilience to Climate Change Project (Mekong ARCC) zouden in sommige gebieden de temperaturen zelfs met 6 graden stijgen. In sommige delen van de delta zouden ook grote hoeveelheden regen vallen.

Als de lokale gemeenschappen zich niet aanpassen aan de studie, zullen ze hun oogsten ernstig zien terugvallen, zeggen de auteurs van het rapport. “

Het laaggelegen Mekonbekken beslaat grote delen van Cambodja en Laos, en delen van Thailand en Vietnam. Het is grotendeels landbouwgebied, waar 70 procent van de 60 miljoen inwoners werken als boer of visser.

Maar naarmate de temperatuur stijgt, zal het moeilijker worden om bepaalde gewassen te kweken zoals maniok of koffie, of aan aquacultuur te doen. De onderzoekers zijn niet noodzakelijk pessimistisch, maar waarschuwen wel dat de bevolking in de regio zich moet voorbereiden op de mogelijke veranderingen.

Voor sommige provincies, met name in het noorden, zijn er zelfs voordelen voor de economie, met name voor de productie van rijst.