'Mekongregio moet leren rondkomen met minder water'

Nieuws

'Mekongregio moet leren rondkomen met minder water'

Marwaan Macan-Markar

11 maart 2004

De Adviesgroep Internationaal Landbouwonderzoek (CGIAR), een toonaangevende multilaterale instelling, wil bestuderen hoe de Mekongregio meer voedsel kan produceren met minder water. De 4.880 kilometer lange Mekong is één van de machtigste rivieren op aarde, maar het waterpeil vertoont verontrustende kuren. De afgelopen weken werden op verschillende plaatsen extreem lage waterstanden opgemeten.

Het peil van de Mekong in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane is volgens Robyn Johnston van de Mekongcommissie lager dan ooit sinds het begin van de metingen.
Ook Thailand maakt zich zorgen over de abnormaal lage waterstand van de rivier op sommige delen van het traject langs de grens met Laos. De rivier is er nog amper 2,6 meter diep, terwijl vier tot vijf meter normaal is voor het droge seizoen. Het is 20 jaar geleden dat het peil zo diep zakte. Visser uit Ban Haad Kham in het noordoosten van Thailand zeggen dat ze minder veel minder vis bovenhalen dan normaal.

Het stroomgebied van de benedenloop van de Mekong is 800.000 vierkante kilometer groot. Vier op vijf van de 60 miljoen bewoners leeft van de visvangst en de landbouw - twee bezigheden waarvoor voldoende hoge waterstanden essentieel zijn. Tegen 2025 zal de bevolking in de regio waarschijnlijk aangroeien tot 90 miljoen mensen - nog een reden om te leren zuiniger om te springen met water.

De CGIAR heeft vandaag (donderdag) in Bangkok een ‘Challenge Programme on Water
and Food’ gelanceerd dat een hele reeks onderzoeksprojecten omvat rond efficiënt watergebruik en productiviteit in de landbouw. In de Mekongregio wil de instelling wil onder meer laten bestuderen hoe rijstakkers meer kunnen opleveren zonder het watergebruik te verhogen, en welke nieuwe gewassen kunnen geïntroduceerd worden om boeren toe te laten meer te oogsten. De CGIAR financiert ook de ontwikkeling van rijstsoorten en planttechnieken die de verzilting van akkers minder erg maken - een verschijnsel dat samenhangt met intensieve irrigatie zoals die bijvoorbeeld in Vietnam wordt toegepast. Verder zal ook worden nagegaan hoe een beter evenwicht kan worden gevonden tussen voedselveiligheid en de bescherming van de biodiversiteit in en rond de Mekong. De totale kost van de acht onderzoeksprojecten in de Mekongregio wordt op 10 miljard dollar geraamd.

Het onderzoek in de Mekongregio maakt deel uit van een groter project van de CGIAR dat de stroomgebieden van negen grote rivieren onder de loep neemt. Ook de Nijl en de Gele Rivier zullen bijvoorbeeld worden bestudeerd.