MERS-virus verspreidt zich mogelijk via de lucht

Nieuws

MERS-virus verspreidt zich mogelijk via de lucht

MERS-virus verspreidt zich mogelijk via de lucht
MERS-virus verspreidt zich mogelijk via de lucht

IPS

24 juli 2014

Het dodelijke MERS-virus verspreidt zich mogelijk via de lucht. Tot die verontrustende conclusie komen onderzoekers in Saoedi-Arabië.

Het Middle Eastern Respiratory Syndrome (MERS) heeft aan minstens 327 mensen het leven gekost, maar wetenschappers tasten nog in het duister over hoe de ziekte zich verspreidt.

Onderzoekers in Saoedi-Arabië waarschuwen dat het virus mogelijk via de lucht wordt overgedragen. De wetenschappers namen op drie opeenvolgende dagen stalen van de lucht in een stal waar verschillende kamelen besmet waren met het virus. Ook de eigenaar, een 43-jarige man, liep er de ziekte op en bezweek er aan.

Na analyse van de stalen vonden de wetenschappers van de King Abdulaziz-universiteit in Jeddah genetisch materiaal van het MERS-virus. De dag waarop ze het positieve staal hadden genomen, testten ook negen andere kamelen positief op de ziekte.

Levensvatbaar

“Deze data vormen het bewijs van de aanwezigheid van MERS in de lucht in dezelfde stal die eigendom was van de patiënt en waar besmette kamelen gehouden werden”, schrijven de auteurs in het Journal of the American Society for Microbiology.

Toch is daarmee nog niet bewezen dat het virus daadwerkelijk via de lucht wordt verspreid. Daarvoor moet eerst bewezen worden dat de gevonden sporen ook een levensvatbare vorm van het virus zijn. Mogelijk gaat het immers om dode genetische materie, die dus niet besmettelijk is.