Metro Santiago rijdt voor 40 procent op zonne-energie

De metro in het Chileense Santiago rijdt vanaf eind dit jaar voor meer dan 40 procent op zonne-energie.

  • Jorge Barrios (BY-SA 3.0) Jorge Barrios (BY-SA 3.0)

De metro in de Chileense hoofdstad zal vanaf november 42 procent van zijn energie van een nieuwe zonnecentrale, El Pelícano, krijgen, heeft Metro de Santiago aangekondigd.

El Pelícano is een zonnecentrale van het bedrijf SunPower in La Higuera, 400 kilometer ten noorden van Santiago. De centrale zal een capaciteit van 100 megawatt hebben.

‘254.000 zonnepanelen zullen de levering van 300 gigawattuur per jaar mogelijk maken. Dat is het equivalent van wat 125.000 Chileense gezinnen verbruiken’, zegt Manuel Tagle, algemeen directeur van SunPower.

60 procent uit hernieuwbare energie

‘De metro is een schoon transportmiddel’, zegt Fernando Rivas, milieuverantwoordelijke van Metro de Santiago. ‘We willen een duurzaam bedrijf zijn, daarom is dit een zeer belangrijke sprong voorwaarts, want in 2018 willen we voor 60 procent op niet-conventionele hernieuwbare energie draaien.’

Chili wil tegen 2050 70 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Bij de groeilanden investeert alleen China meer in schone energie. In Latijns-Amerika staat Chili op nummer één voor zonne-energie en op nummer twee voor windenergie.

Deze maand gaat in de hoofdstad ook de eerste zonnecentrale van een burgercoöperatie van start.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift