Mexicaans aardoliebedrijf op de sukkel ondanks gouden tijden

Nieuws

Mexicaans aardoliebedrijf op de sukkel ondanks gouden tijden

Diego Cevallos

29 oktober 2007

Hoe kan een bedrijf op de rand van het faillissement staan als het voor dezelfde productiehoeveelheid vier keer meer geld binnenkrijgt dan drie jaar geleden? Ondanks de recordprijzen voor petroleum blijft het Mexicaanse aardoliebedrijf Pemex diep in de schulden zitten. De voorbije week kwamen 19 werknemers van het bedrijf om bij een ongeval dat nog eens duidelijk maakte dat broodnodige investeringen uitblijven.

De doden vielen dinsdag (23 oktober) bij de ontruiming van een beschadigd boorplatform in de Golf van Mexico. De bemanning gebruikte daarvoor kleine reddingsboten, maar de meeste daarvan waren in slechte staat en zonken. Pemex onderzoekt het incident maar gaf al toe dat het te maken kan hebben met de achterstand in het onderhoud van zijn installaties.
Mexico haalt per dag 3,3 miljoen vaten olie boven en is daarmee de achtste producent ter wereld. Maar Pemex, een staatsbedrijf dat het monopolie bezit op de uitbating van de Mexicaanse olievoorraden, is sinds eind 2006 virtueel failliet. Het bedrijf heeft meer schulden uitstaan dan de totale waarde van zijn patrimonium. Daardoor is er niet genoeg geld voor het onderhoud van boorputten, platformen en pijpleidingen, laat staan voor investeringen in efficiëntere technieken en de zoektocht naar nieuwe olievelden. Meer dan de helft van de olievelden die Pemex nu uitbaat, leveren steeds minder op.
Het Mexicaanse parlement en de regering slaagden er de voorbije weken niet in overeenstemming te bereiken over een reddingsplan om Pemex uit zijn financiële put te halen. De overheid heeft een loodzware verantwoordelijkheid, want ze zuigt al het geld dat de aardolie opbrengt uit het bedrijf om de staatskas te spijzen. Mexico financiert nu al een derde van zijn staatsuitgaven met oliegeld; het dubbele van twintig jaar geleden.
Intussen heeft Pemex zelf steeds minder geld om nieuwe velden te exploreren. Om de maagdelijke velden aan te boren die diep onder zeebodem van de Golf van Mexico aanwezig zijn en volgens sommige experts nog voor 60 jaar olie bevatten, beschikt het land niet over de nodige technologie. Het duurt ook acht tot tien jaar voor dergelijke nieuwe velden olie beginnen te leveren.
De Mexicaanse overheid weet dat ze in actie moet schieten. Volgens officiële prognoses zullen de olievelden die Mexico nu aanboort, binnen tien jaar uitgeput zijn. Mexico importeert nu al voor 15 miljard dollar aardoliederivaten, en dreigt tegen 2015 een netto-importeur van aardolieproducten te worden. Maar de discussies die parlementsleden en opeenvolgende regeringen de voorbije tien jaar voerden over de mogelijkheden om Pemex weer slagkracht te geven, leverden nog niets fundamenteels op.
De verdeeldheid blijft groot. De linkse oppositie in Mexico oordeelt dat de overheid Pemex laat verkommeren. Regeringsplannen om het bedrijf te privatiseren, kunnen Pemex volgens hen de genadestoot geven. Maar experts waarschuwen dat Mexico geen geld heeft om het bedrijf te redden. De inbreng van buitenlands kapitaal is volgens hen de enige oplossing.
Milieuorganisaties zouden liefst geen investeringen in fossiele energiebronnen als aardolie meer zien. Maar ze willen wel dat er meer geld gaat naar de bestaande installaties. Greenpeace zegt dat de helft van de olie- en gaspijpleidingen van Pemex gevaarlijk zijn als gevolg van gebrekkig onderhoud. Pemex is verantwoordelijke voor ruim de helft van de rampen met gevaarlijke stoffen die elk jaar in Mexico gebeuren.