Mexicaanse druggebruiker vindt weg naar steriele naald niet

Nieuws

Mexicaanse druggebruiker vindt weg naar steriele naald niet

Emilio Godoy

09 oktober 2012

In het noorden van Mexico zijn te weinig injectienaalden beschikbaar om druggebruikers tegen aids en hepatitis te beschermen. De zone wordt zwaar geteisterd door druggeweld.

“Dit is een zwaar probleem voor de openbare gezondheid want nu delen ze hun injectienaalden”, zegt María Ramos, directeur van de organisatie Programa Compañeros.

Door de extreme armoede hebben gebruikers die drugs injecteren, onder meer heroïnegebruikers, geen geld voor eigen naalden. Ze lopen zo een groot risico op besmetting met hiv/aids en hepatitis C.

Naalden inruilen

Mexico telt wel 28 programma’s waarbij druggebruikers hun gebruikte naalden kunnen inruilen voor nieuwe, steriele naalden. Maar “de programma’s werken maar voor zover de gebruikers er toegang toe hebben, en het probleem is dat ze doorkruist worden door aspecten van veiligheid en drughandel”, zegt Ramos.

In Mexico voeren leger en drugbendes al jarenlang een bloedige strijd uit. De noordelijke stad Ciudad Juárez, waar Programa Compañeros sinds 1993 actief is, heeft de reputatie de “moordhoofdstad van de wereld” te zijn.

Zeven naalden per jaar

Volgens schattingen van de organisatie telt Ciudad Juárez zevenduizend gebruikers van intaveneuze drugs, op een totale bevolking van 1,3 miljoen inwoners.
Er worden gemiddeld zeven steriele naalden per persoon per jaar verstrekt, terwijl het er eigenlijk tweehonderd zouden moeten zijn, zegt het Nationaal Rapport over de Vooruitgang in de Strijd tegen Drugs. Het VN-aidsprogramma UNAids gaat uit van minstens honderd naalden per gebruiker per jaar.

“De regering voert geen duidelijk beleid rond de verspreiding van naalden, omdat het geen prioriteit is en omdat het de zaken niet goed begrijpt”, zegt onafhankelijk consulent Anuar Luna. De besmetting zou makkelijk vermeden kunnen worden maar toch zijn de naalden moeilijk verkrijgbaar.

Niet anoniem verkrijgbaar

In Tijuana, een andere noordelijke grensstad, kun je legaal injectienaalden kopen bij de apotheek. Maar slechts in een derde van de apotheken kan dat anoniem, besluit een onderzoek dat vorig jaar in het Amerikaanse blad Harm Reduction Journal verscheen.

“Men legt doelstellingen vast zonder rekening te houden met de noden en mening van de druggebruikers zelf”, zegt Ramos. “We vragen nadrukkelijk dat ze gehoord worden bij de uitwerking van een beleid.”