Mexicaanse emigranten kunnen straks twee presidenten kiezen

Nieuws

Mexicaanse emigranten kunnen straks twee presidenten kiezen

Diego Cevallos

10 februari 2004

De Mexicaanse regering bereidt een wetsontwerp voor dat de miljoenen Mexicaanse emigranten in de VS stemrecht zou geven bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen van 2006. Intussen wordt de migrantengemeenschap dringend uitgenodigd ook eind dit jaar al naar de stembus te trekken: de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen mikken ook op de stemmen van de

latino’s in de VS.

De Mexicaanse regering is druk bezig met een consultatieproces ter voorbereiding van de wet die emigranten moet toelaten hun stem uit te brengen bij Mexicaanse verkiezingen. Eind januari maakten vertegenwoordigers van de regering een rondreis door 10 Amerikaanse steden waar veel Mexicanen leven om het voorstel te bespreken. De Mexicaanse regering zegt nu klaar te zijn om de wet op papier te zetten; de tekst zou al tegen de zomer goedgekeurd kunnen worden door het parlement. De wet kan tot grote electorale verschuivingen leiden. In de VS leven 25,4 miljoen mensen van Mexicaanse afkomst. 9,9 miljoen van hen zijn in Mexico geboren en zouden volgens de nieuwe wet stemrecht krijgen in Mexico. Daarmee zouden de immigranten ongeveer 20 procent uitmaken van het verruimde Mexicaanse kiezerscorps.

In het totaal leven er al 38,8 miljoen Latino’s in de VS, waarvan er zowat 20 miljoen de stemgerechtigde leeftijd hebben. Naarmate de latinogemeenschap groeit, neemt ook haar electorale belang toe. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 lieten ongeveer 7,5 miljoen latino’s zich registreren; 5,9 miljoen daarvan brachten hun stem uit. President George W. Bush sprak tijdens zijn vorige campagne al af en toe Spaans, en sommige van de kandidaten voor de Democratische nominering doen hem dat nu na.

Vorige maand lanceerden zowel het Witte Huis als Republikeinse en Democratische volksvertegenwoordigers verschillende wetgevende initiatieven voor de legalisering van migranten die al langere tijd zonder papieren in de VS leven. Van de Mexicaanse emigranten van de eerste generatie verblijft ongeveer de helft illegaal in de VS. De moeilijkheden die emigranten ondervinden om de VS legaal binnen te komen en een verblijfsvergunning te krijgen, vormen het grootste pijnpunt in de relatie tussen de Amerikaanse overheid en de latinogemeenschap. Waarnemers betwijfelen wel of er werk zal gemaakt worden van de legalisering als de Amerikaanse presidentsverkiezingen achter de rug zijn.

De Mexicaanse presidentsverkiezingen zijn nog ver weg, maar toch trekken steeds meer Mexicaanse politici naar de VS voor ontmoetingen met de grote migrantenorganisaties. De Mexicaanse gemeenschap in de VS krijgt almaar meer politieke invloed, maar weegt ook economisch steeds zwaarder. Vorig jaar stuurden Mexicaanse emigranten meer dan 12 miljard dollar naar het thuisfront.