Mexicaanse “emo's” in het nauw

Nieuws

Mexicaanse “emo's” in het nauw

Diego Cevallos

10 april 2008

“We zijn een komplexe organisatie, we kunnen alle EMO's ter wereld uitschakelen, als je ons wil kontakteren, mail dan naar ...” (sic). Online berichtjes zoals deze wakkeren een ware discriminatie aan tegen de emo's, een kleine jongerensubcultuur in Mexico.

In de afgelopen maand zijn er verschillende anti-emorelletjes geweest waarbij emo’s in botsing kwamen met andere subculturen, zoals skaters, punkers, gothics en zelfs gewone pubers uit de arbeidersklasse.
Emo, de afkorting van “emotionele hardcore”, staat voor een tegencultuur met een depressief imago, die wortels heeft in de punk, met gothic invloeden. Een typische emo heeft ruig, diepzwart geverfd haar (soms met gekleurde lokken) dat sluik over het voorhoofd hangt, een nerdbril, donkere kleding met nauwe broekspijpen, een te klein vintage T-shirt, een riem met pinnen, converse tennisschoenen, mascara en donkere nagellak.

Homo’s

“Hallo culeros [scheldwoord voor homo’s], de antichrist groet u… wie zijn de emo’s, die abnormale aseksuelen, van wie de ballen niet zijn ingedaald, de mietjes die huilen als meisjes…?” zegt de voice-over op een haatdragende youtube-video met beelden van Mexicaanse emo’s.
De verschillende subculturen leven meestal langs elkaar heen, maar op 7 maart werd een groep emo’s in elkaar geslagen door een grote massa op een plein midden in Querétaro in centraal-Mexico. De aanvallers riepen anti-homo leuzen. Daarvoor circuleerden er anonieme emails met de oproep om de straat “terug te nemen” van de emo’s die “homo” zouden zijn omdat ze zich als vrouwen kleden.
Een week later werd een tegendemonstratie van emo’s aangevallen, zodat de politie tussenbeide moest komen. In een aantal steden heeft de politie de waakzaamheid op bepaalde jongerenplekken opgeschroefd.

Middenklasse

De meeste emo’s zijn een jaar of 15, 16, komen uit de middenklasse en gaan naar privéscholen. Volgens antropoloog Paulina Leipen, die met straatkinderen werkt, contrasteert dat met de andere groepen, zoals metalheads en punks die juist uit de arme sloppenwijken komen. “De recente intolerantie is een teken dat de maatschappelijke banden worden afgebroken”, zegt ze.
Volgens Leipen is de subcultuur overgewaaid uit Europa en de VS, net als andere “urban tribes”. “Ook al vinden ze zichzelf melancholisch, ik zie het meer als rage.”
Verschillende gemeentes hebben opgeroepen tot tolerantie, maar niet alle. Burgemeester Gerardo Hernández in Celeya, een stad in de staat Guanajuato, vindt juist dat emo’s verwijderd moeten worden van openbare stadspleinen. “Daar willen we ze niet hebben”, zegt de burgemeester die lid is van de conservatieve Nationale Actie Partij. “Ze beschadigen ons imago en geven een slecht voorbeeld. Ze moeten ergens anders samenkomen.”
De Nationale Raad ter Voorkoming van Discriminatie wil een onderzoek naar discriminatie door overheidspersonen en een grondige peiling naar de oorzaken van het geweld tegen de emo’s.