Mexicaanse kerstman brengt 14,5 miljard dollar mee uit de VS

Nieuws

Mexicaanse kerstman brengt 14,5 miljard dollar mee uit de VS

Diego Cevallos

03 december 2003

ECONOMIE/MEXICO: Mexicaanse kerstman brengt 14,5 miljard dollar mee uit de VS

MEXICO-STAD, 3 december (IPS) - Ook de Mexicaanse kerstman komt uit het noorden, beladen met geschenkjes. Alleen heeft Mexico niet één, maar een miljoen kerstmannen. Het zijn ooms, broers en neven die in de Verenigde Staten werken en rond de kersttijd terugkeren om gul dollars in het rond te strooien. Een maand lang keert de vertrouwde migratiestroom van Zuid naar Noord om.

Ik heb cadeautjes bij, maar vooral veel nostalgie, zegt Victor na aankomst op de luchthaven van Mexico-stad. Om de jaarlijkse toevloed in goed banen te leiden, heeft de regering een legertje ambtenaren in witte uniformen op de been gebracht. Overal staan borden met Welkom, landgenoten. In het verleden werden de rijke weldoeners uit het noorden vaak afgeperst door corrupte grenswachters. Ik had nog nooit problemen en hoop dat het zo blijft, zegt de 23-jarige Victor, die schurken weten maar al te best dat wij flink wat dollars op zak hebben.

De Mexicaanse overheid heeft alle redenen om de 25 miljoen in de VS residerende landgenoten in de watten te leggen. Dit jaar sturen ze het recordbedrag van 14,5 miljard dollar naar huis. Dat is een stijging met 15 procent tegenover 1999 en meer dan de inkomsten uit toerisme of buitenlandse investeringen.

Ook Victors ouders kunnen wat geruster leven dankzij de dollars uit het noorden. Ik woon sinds 1999 aan de overkant. De papieren zijn nu in orde, maar ik kan het niet gewoon worden zonder mijn familie. Vandaar de nostalgie. Na vier jaar keert Victor voor het eerst naar huis terug. Hij draagt een cowboybroek, hagelwitte sportschoenen, een zonnebril en een breedgerande sombrero, toeristenmodel. In de luchthavenhal staan honderden mensen ongeduldig op de uitkijk hun familie.

De Mexicaanse president Fox dringt sinds 2000 bij de Amerikaanse president Bush aan op de regularisering van de vier miljoen Mexicanen die illegaal in de VS verblijven. Tot hiertoe bleven die pogingen vergeefs. Fox slaagde er wel in het doorsturen van geld goedkoper en gemakkelijker te maken.

Elk jaar proberen een miljoen Mexicanen in de VS binnen te raken. Slechts een derde van dat aantal raakt uiteindelijk aan een job, die gemiddeld 1883 dollar per maand in het laatje brengt. In de jaren tachtig staken twee miljoen Mexicanen de grens over, in de jaren negentig drie miljoen. Sinds de tweede helft van de jaren negentig zijn de Amerikaanse grenscontroles aanzienlijk verscherpt, zonder het verhoopte resultaat.