Mexicaanse topcriminelen houden kantoor in gevangenis

Nieuws

Mexicaanse topcriminelen houden kantoor in gevangenis

Diego Cevallos

25 september 2005

De Mexicaanse politie heeft deze week de coach van de populaire Mexicaanse voetbalclub Cruz Azul bevrijd. Zijn ontvoering was geregeld vanuit de gevangenis. Mexicaanse criminelen blijken vanachter de tralies drugstrafiek, afpersing, moorden en ontvoeringen te organiseren.

Voetbalcoach Rubén Omar Romano was op 19 juli voor de ogen van talrijke getuigen ontvoerd. De kidnappers hadden een losgeld van 4 miljoen euro geëist. Nu blijkt dat de ontvoering werd georganiseerd José Luis Canchola, die een gevangenisstraf uitzit voor… ontvoering.

Mexicaanse criminelen die achter de tralies gaan, gebruiken zowel mobiele als vaste telefoons om hun oude bezigheden voort te zetten. De Mexicanen krijgen op de televisie momenteel tips van de politie om te achterhalen of dreigtelefoons uit de gevangenis afkomstig zijn.

We zijn willoze slachtoffers van de misdadigers. Dit is beschamend, zegt Ismael Rodríguez, een academicus die in veiligheidskwesties heeft gespecialiseerd en doceert aan diverse Mexicaanse universiteiten.

In januari werden de lijken teruggevonden van zes personeelsleden van de hoogbeveiligde gevangenis van Matamoros, een stad bij de grens met de Verenigde Staten. De lichamen lagen op minder dan 800 meter van de gevangenis. De slachtoffers waren gemarteld en vervolgens doodgeschoten.

Naar aanleiding van dat incident erkende de Mexicaanse regering dat de leiders van heel wat drugskartels vanuit hoogbeveiligde strafinstellingen bleven opereren. Ze gaf zelfs toe dat het niet onmogelijk was dat sommige gasten een gewapende aanval zouden organiseren om te ontsnappen.

Op 31 december schoot een gevangene een vermeende drugstrafikant neer in de hoogbeveiligde gevangenis van La Palma. Het was al de derde moord die in 2004 in de strafinstelling werd gepleegd. En in 2001 ontsnapte de vermaarde drugsbaas ‘El Chapo’ uit Puente Grande, de derde hoogbeveiligde gevangenis in Mexico.

Als dergelijke schokkende dingen gebeuren in hoogbeveiligde gevangenissen, moet je niet erg intelligent zijn om je voor te stellen wat er in de rest van de strafinstellingen gebeurt, zegt Rodríguez.

In januari beloofde president Vincente Fox dat de overheid de controle over de gevangenissen zou heroveren. Hij verving een aantal corrupte ambtenaren, tekende nieuwe interne procedures uit en scheidde gevaarlijke criminelen van de andere gevangenen. De federale overheid is alleen verantwoordelijk voor de drie gevangenissen met de hoogste beveiligingsgraad, maar Fox zei dat hij zou samenwerken met deelstaten en steden.

En inderdaad: de strafinstellingen van Mexico staan opnieuw onder staatscontrole. Tenminste, dat verzekerde minister van Openbare Veiligheid Ramón Martín Huerta het Mexicaanse publiek de voorbije weken. Maar minister Huerta kwam woensdag op weg naar een ceremonie voor nieuwe bewakers in La Palma om bij een helikoptercrash. Officieel gaat het om een ongeluk, veroorzaakt door slecht weer. Maar de Mexicaanse pers staat bol van de speculaties dat het om een aanslag gaat die vanuit de gevangenis werd beraamd. (ADR/PD)