Mexicanen gaan zuiniger koken tegen ontbossing

Nieuws

Mexicanen gaan zuiniger koken tegen ontbossing

Emilio Godoy

19 februari 2010

Mexico wil binnen de drie jaar een half miljoen zuinige fornuizen installeren. Veel arme Mexicanen koken op hout, en daardoor is Mexico na Brazilië de grootste ontbosser in Latijns-Amerika.

Een hele reeks organisaties helpt arme Mexicanen zuinige fornuizen in huis te halen die het houtverbruik meer dan halveren. De Mexicaanse organisatie GIRA zegt dat ze al 30.000 milieuvriendelijke fornuizen geïnstalleerd heeft, terwijl bij de teller bij het Amerikaanse Helps International op 15.293 staat. Helps bouwde vorig jaar een fabriek in Santa María Rayón, niet ver van Mexico-stad, waar elke week 230 fornuizen worden gemaakt.

De meeste milieuvriendelijke fornuizen bestaan uit een kleine verbrandingskamer, een kookplaat en een afvoerpijp uit metaal, die gemonteerd worden op een onderstel uit baksteen. De nieuwste modellen worden vooral gebouwd uit goedkope materialen die ter plaatse beschikbaar zijn. In Mexico zijn intussen verschillende modellen in omloop, met welluidende Indiaanse namen als Patsari, Chiantli, Citlali, Justa, Xamixtli en Túumben K’óoben.

Goed voor de gezondheid

De Mexicaanse overheid schat dat ongeveer 28 miljoen Mexicanen op hout koken, vooral indianen en andere arme bevolkingsgroepen. De traditionele kookplaatsen verbruiken veel hout - ongeveer 2,5 kilogram per persoon per dag. Ze verspreiden ook veel rook in de woning, wat aanleiding geeft tot ademhalingsproblemen. Infecties van de ademhalingswegen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in Mexico.

Toch is het niet makkelijk mensen hun vertrouwde manier van koken te doen opgeven. De nieuwe fornuizen kosten ook 50 tot 100 euro, al nemen de overheid en hulporganisaties een deel van die kost voor hun rekening.

De Mexicaanse regering hoopt met de milieuvriendelijke fornuizen in de eerste plaats een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering. Minder hout verbranden vermindert de uitstoot van CO2. Eén enkel fornuis betekent een besparing van drie tot vijf ton CO2 per jaar. De zuinige fornuizen kunnen ook de ontbossing helpen tegengaan. Mexico heeft nog 56 miljoen hectare bos, maar daarvan gaat elk jaar een half miljoen hectare voor de bijl.