Mexico beducht voor nieuwe griepopstoot

Nieuws

Mexico beducht voor nieuwe griepopstoot

Emilio Godoy

10 maart 2010

Er zijn al 1093 Mexicanen gestorven aan het nieuwe griepvirus dat één jaar geleden opdook in Mexico. De aanvankelijke paniek bleek overdreven, maar Mexico blijft op grote schaal mensen vaccineren.

Wereldwijd zijn er volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie 16.455 mensen gestorven aan het A/H1N1-virus. Het dook in maart vorig jaar op in Mexico en verspreidde zich daarna over de rest van de wereld. Tussen 19 april 2009 en 20 februari van dit jaar raakten ruim 400.000 mensen besmet door de Mexicaanse griep.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijft het virus zich verspreiden in Noord-Amerika – waartoe ook Mexico behoort. Dat gebeurt wel traag, en de activiteit van de ziekteverwekker lijkt verder af te nemen. Maar Mexico is beducht voor mutaties die gevaarlijker kunnen uitvallen of resistent blijken voor de klassieke behandelingen.

Resistentie

In de Noord-Mexicaanse deelstaat Sonoro stierf een meisje van drie ongeveer twee weken nadat het was ingeënt. Mexico telt ook ruim vierhonderd gevallen van patiënten waarbij antivirale middelen niet lijken te werken.

De Mexicaans overheid is van plan nog tot juni mensen te blijven inenten tegen het A/H1N1-virus. De regering heeft dertig miljoen vaccins aangekocht, en daarvan zijn er nu nog maar acht miljoen gebruikt.

Net als andere landen zitten de Mexicaanse autoriteiten wat verveeld met de ingrijpende maatregelen waarmee ze vorig jaar reageerden op het begin van de epidemie. In april en mei van vorig jaar, toen het virus aan een snelle opmars begon in het land, liet de Mexicaanse regering scholen en winkels sluiten en werden er ook massaal publieke evenementen als optredens en missen afgezegd. Nu blijkt dat het virus veel minder kwaadaardig is dan toen werd gevreesd.

Voorlopig blijft Mexico wel extra waakzaam. Ook de gezondheidsdiensten van de VS vinden het te vroeg om over te gaan tot de orde van de dag. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de epidemie haar hoogtepunt nog niet heeft bereikt.