Mexico bereidt grondige belastinghervorming voor

Nieuws

Mexico bereidt grondige belastinghervorming voor

Mexico bereidt grondige belastinghervorming voor
Mexico bereidt grondige belastinghervorming voor

Emilio Godoy

14 maart 2013

De Mexicaanse regering bereidt een grondige belastinghervorming voor. Volgens experts is dit een kans om vervuilende activiteiten in te perken.

Mexico heft nu een algemene belasting van 19 procent, een van de laagste heffingen van Latijns-Amerika.

President Enrique Peña Nieto beloofde bij zijn aantreden in december een eenvoudiger en rechtvaardiger belastingsysteem, een snellere economische groei en meer middelen voor onderwijs en gezondheidszorg.

Geen nieuwe milieuheffingen

Volgend jaar moet de belastinghervorming in voege treden. Voeding en medicijnen zouden niet langer vrijgesteld worden van btw. Volgens een regeringsbron liggen er nog geen nieuwe milieuheffingen op tafel, maar ze behoren wel tot de mogelijkheden.

De bestaande milieuheffingen zijn samen maar goed voor 1 procent van het bruto binnenlands product. In de OESO-landen, de club van rijke industrielanden waartoe ook Mexico behoort, is het gemiddelde 7 procent. Zo ligt de brandstofheffing in Mexico veel lager dan in de meeste andere OESO-landen.

De studiedienst van het Mexicaanse parlement concludeerde in 2010 dat het fiscale milieubeleid in Mexico nauwelijks iets voorstelt. “De mogelijkheid om een hervorming door te voeren is nog niet ten volle onderzocht en de bestaande belastingen lijken dubbelzinnig wat hun milieukarakter betreft.”

Echte waarde

Mogelijke doelwitten van een groene belasting zijn brandstofverbruik, auto- en meststofproductie en mijnbouw. Ondernemers hebben al hun verzet laten blijken.

“Door middel van de belasting kunnen goederen de echte economische, milieu- en sociale waarde van de hulpbronnen weerspiegelen”, zegt econome Karina Caballero van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (Unam). “Ze proberen de verbruiksomstandigheden te veranderen, de vervuilende uitstoot te verminderen en het milieu te verbeteren.”

Caballero bestudeerde de gevolgen van brandstofheffing voor Mexico en stelde vast dat wie meer verdient meer benzine koopt.

Milieuorganisaties hebben nog geen concrete voorstellen gedaan maar vinden dat Mexico op zijn minstens de subsidiëring van fossiele brandstoffen gaandeweg moet verminderen.