Mexico gaat nu ook voor genetisch gemodificeerde bonen

De Mexicaanse regering zette de voorbije jaren zwaar in op transgene maïs en soja. Ze wil daar nu ook genetisch gemodificeerde bonen aan toevoegen. Veel landbouwers vinden dat zinloos.

Bij voor- en tegenstanders is Mexico een van de frontlinies voor genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s). De Mexicaanse regering zet al enkele jaren zwaar in op experimenten met maïs en soja.

Nu richt ze haar aandacht ook op andere gewassen, onder meer bonen. Het Inifap, het overheidsinstituut voor landbouwonderzoek, diende in april al een aanvraag in voor een proef met transgene bonen in de centrale deelstaat Guanajuato.

Tegen schimmels

Het Inifap ontwikkelde vorig jaar bonenplanten die bestand zijn tegen schimmels.

“Het gebruik van publieke middelen om die te ontwikkelen verhoogt de technische afhankelijkheid”, zegt Silvia Ribeiro, directeur Latijns-Amerika van de Actiegroep voor Erosie, Technologie en Concentratie (ETC Group). “Men zou deze middelen beter besteden om de enorme ervaring die landbouwers hebben met bonen te ondersteunen en om meer aan preventie te doen in de landbouw.”

“Men wil de aandacht afleiden van het feit dat alleen bedrijven aanvragen doen en aantonen dat er ook capaciteit is voor eigen onderzoek”, zegt Catherine Marielle van de Groep voor Milieuonderzoek, een Mexicaanse organisatie.

Monsanto

Senasica, de nationale gezondheidsdienst, kreeg vorig jaar 58 aanvragen voor de teelt van transgene maïs, samen goed voor meer dan 5 miljoen hectare. Ze kwamen van de bedrijven Monsanto, Pioneer, Dow Agrosciences en Syngenta.

Na een klacht van individuele burgers en organisaties liet de rechter de teelt van transgene maïs voorlopig stilleggen. De ministeries van Landbouw en Milieu gingen in beroep maar de zaak dreigt aan te slepen.

In maart dit jaar haalden ook organisaties van imkers en inheemse groepen hun slag thuis. Ze verkregen een tijdelijk verbod op de commerciële teelt van transgene soja in de deelstaten Campeche en Yucatán. In juni 2012 had Monsanto toestemming gekregen om transgene soja te kweken in zeven deelstaten, goed voor 253.000 hectare, onder meer in Campeche.

Door de problemen van maïs- en sojaprojecten verschuift de overheid nu haar actieterrein naar bonen. Een meerderheid van bonenproducenten vindt dat niet nodig. Onder hen Manuel Alvarado, hoofd van de organisatie Enlaces al Campo in de noordelijke deelstaat Zacatecas.

Organische meststoffen

“We hebben onze technologieën geperfectioneerd: hoe we de grond moeten voorbereiden, welke zaden we moeten gebruiken, welke meststoffen”, zegt hij. “Op middellange termijn zijn we van plan over te schakelen op organische meststoffen. Dat zou allemaal teniet worden gedaan als men ons transgene gewassen opdringt.”

Volgens Alvarado toont niet één studie aan dat transgene bonen een hoger rendement hebben. Bovendien is er nog veel niet bekend over de effecten van transgene gewassen. Zo is er de vrees dat ze bestaande gewassen gaan besmetten.

Bijna de volledige ggo-productie zit in tien landen: de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Canada, India, China, Paraguay, Zuid-Afrika, Pakistan en Uruguay. De meeste gewassen zijn voor veevoeder bestemd maar Mexico heeft de ambitie om transgene maïs voor menselijke consumptie te maken.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.