Mexico krijgt tienerzwangerschappen niet onder controle

Nieuws

Mexico krijgt tienerzwangerschappen niet onder controle

Rafael Maya Barradas

25 januari 2012

Mexico telt steeds meer tienermoeders. In de deelstaten Oaxaca en Veracruz komen ongeveer één op vijf bevallingen op rekening van vrouwen jonger dan twintig. De Mexicaanse overheid voert nog altijd geen beleid dat de epidemie van tienerzwangerschappen kan afremmen.

Ook in de deelstaten Morelos en Oaxaca slaan gezondheidswerkers alarm. Erg jonge vrouwen worden bij bevallingen immers vaker geconfronteerd met complicaties. Veracruz is niet toevallig een van de deelstaten waar de moedersterfte heel hoog ligt. Bij elke duizend geboorten sterven er 74,8 vrouwen, terwijl het gemiddelde voor het hele land 62,8 bedraagt.

Ook de sociaal-economische gevolgen zijn ernstig. Jonge moeders moeten vaak hun studies afbreken en hebben minder kansen op de arbeidsmarkt.

Helft ongewenst

In Oaxaca, Veracruz en Morelos komen steeds meer tienerzwangerschappen voor. De openbare gezondheidsdienst van Oaxaca (SSO) rekent voor dat het aantal zwangere vrouwen jonger dan achttien verdubbeld is tussen 2005 en 2011. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van die tienerzwangerschappen ongewenst is.

Het ontbreken van een stevig preventiebeleid is de belangrijkste oorzaak van die toename, oordeelt Patricia Bedolla, de coördinator van de Mexicaanse afdeling van de regionale vrouwenorganisatie Cladem.

Sommige politici geven toe dat ze overmand worden door het probleem. De regering van Veracruz moest vorig jaar twee keer meer geld ter beschikking stellen voor beurzen die jonge moeders helpen voort te studeren. Critici voeren aan dat het goedkoper is te investeren in preventie dan in beurzen.

Kinderen zijn een zegen

In nogal wat deelstaten laat die preventie te wensen over. Volgens Patricia Bedolla wordt er bijvoorbeeld in Morelos wel onthouding aangeprezen, maar wordt er te weinig ondernomen om jongeren in te lichten over en toegang te bieden tot anticonceptie. Op openbare scholen “wordt liever niet gepraat over seks, seksuele relaties en de mogelijke gevolgen ervan.” Ook overheidsinstellingen lijken volgens Bedolla vast te houden aan opvatting dat kinderen krijgen een zegen is.

Mónica Gómez van het ministerie van Gezondheid en Welzijn van Colima, een andere deelstaat waar veel tieners zwanger worden, werpt op dat jongeren veel informatie hebben over anticonceptiva, maar  die om verschillende redenen “niet of verkeerd gebruiken.”