Mexico maakt vuist tegen misdaad

Nieuws

Mexico maakt vuist tegen misdaad

Diego Cevallos

24 augustus 2008

Als antwoord op de groeiende publieke verontwaardiging over de hoge misdaadcijfers in het land hebben de Mexicaanse president, het parlement, provinciegouverneurs en rechters een nieuw actieplan gelanceerd. De beloften daarin zijn niet nieuw, de specifieke cijfers en harde deadlines zijn dat wel.

Het plan, het resultaat van een nationale top rond misdaadbestrijding, bevat beloftes voor nieuwe wetgeving, een grote schoonmaak binnen de politiediensten, verkenningswerk en de bouw van nieuwe gevangenissen. Opvallend is ook een initiatief om het voor Mexicanen makkelijker te maken om misdrijven te rapporteren, onder meer via anonieme telefoonlijnen. Als het plan mislukt, “zal de weinige geloofwaardigheid die de Mexicaanse regering nog heeft in het bestrijden van de misdaad in rook opgaan”, zegt veiligheidsexpert Guillermo Zepeda.

Brede consensus

De meeste van die voorstellen zijn herhalingen van eerdere beloften, maar nu zijn ze allemaal samengebracht in één document, dat ondertekend is door gouverneurs, burgemeesters en parlementsleden uit alle politieke partijen die hun meningsverschillen opzij hebben gezet om het probleem aan te pakken.

Zelfs de links burgemeester van Mexico Stad Marcelo Ebrard daagde op en nam zo voor de eerste keer deel aan een ontmoeting met de conservatieve president Calderón. De burgemeester had dat altijd geweigerd sinds de president in december 2006 verkozen werd, omdat er volgens Ebrard fraude in het spel was.

Maar het meeste opvallende aan het nieuwe plan zijn de maatregelen om de vorderingen ook daadwerkelijk op te volgen. Zo komt er een “burgerobservatorium” en spraken de overheden af om over een maand al opnieuw samen te komen. In een derde ontmoeting, over honderd dagen, worden academici en deskundigen uitgenodigd om de vorderingen te evalueren.

Broodnodig

De Mexicaanse overheid kon niet anders dan reageren op de torenhoge misdaadcijfers. Volgens de officiële statistieken worden 256 misdrijven per uur gepleegd in Mexico. Maar liefst 98 procent daarvan worden niet opgelost of niet gestraft, voornamelijk door de corruptie en of het ineffectieve optreden van politie, onderzoekers en rechters. De huidige misdaadvijers zijn de hoogste in de geschiedenis van het land.

Sinds het aantreden van de regering-Calderón in december 2006 werden 4.800 moorden gepleegd in het drugsmilieu, een ongewoon hoog cijfer in vergelijking met de 9000 tijdens de hele ambtstermijn van zijn voorganger en partijgenoot Vicente Fox (2000-2006). Naast de moorden zijn er constante rapporten van kidnappings, verkrachtingen en overvallen. Niemand schrikt nog op van het nieuws als er politieagenten bij betrokken blijken.