Mexico reikt de hand naar Obama

Nieuws

Mexico reikt de hand naar Obama

Diego Cevallos

07 november 2008

Mexico kijkt hoopvol uit naar een nieuwe fase in de relaties met zijn grote buur in het noorden, nu Barack Obama er verkozen is tot president. Maar er heerst ook angst voor de plannen van Obama, die al gezegd heeft dat hij de NAFTA-vrijhandelsakkoorden opnieuw wil onderhandelen.

Zodra bekend werd dat Obama de verkiezingen gewonnen had, nodigde de Mexicaanse president Felipe Calderón hem uit voor een bezoek in de nabije toekomst. In een brief feliciteerde hij de nieuw verkozen president in naam van het Mexicaanse volk en de regering. Calderón drukte ook zijn wens uit om een “nieuwe fase” te beginnen in de bilaterale relaties.
Het Mexicaanse enthousiasme moet echter getemperd worden, zegt Graciela Pérez, professor aan de Universidad Autonoma Metropolitana (UAM) in Mexico. Veranderingen in de relatie tussen beide landen “zullen geleidelijk komen en veel tijd vergen”, zegt ze.
Mexico deelt een grens van 3.200 kilometer lang met de VS en de handel tussen beide landen bedraagt meer dan een miljard dollar per dag, hoewel dat cijfer de laatste tijd krimpt door de financiële crisis. Ongeveer zeven miljoen Mexicaanse immigranten zonder papieren leven in de VS, en elke dag glippen meer immigranten het land in ondanks een veiligheidshek. Obama was voorstander van de bouw van dat hek langs de Mexicaanse grens.
Mexico en de rest van Latijns-Amerika hebben nog niet veel aandacht gekregen van Obama, maar volgens Pérez kan de “open en no-nonsense” houding van de nieuwe president goed nieuws zijn voor de relaties tussen de VS en Mexico. De relatie tussen beide landen is bekoeld sinds Mexico weigerde om de Amerikaanse aanval op Irak in 2003 te steunen. Ook de harde aanpak van de Mexicaanse immigranten in de VS zorgt voor spanningen.
Waarnemers wijzen erop dat Obama tijdens zijn campagne een hard standpunt innam over NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada. Hij verklaarde toen dat “de VS een mogelijke terugtrekking uit het akkoord moest gebruiken als stok achter de deur om ervoor te zorgen dat de afspraken rond arbeidsomstandigheden en milieunormen afgedwongen worden”. De regering-Calderón verwierp het dreigement. Sociale bewegingen in Mexico zijn van mening dat NAFTA enkel voor problemen gezorgd heeft.