Mexico in de bres om bedreigde diersoort te redden

Mexico’s vaquita is met uitsterven bedreigd. Er zwemmen momenteel minder dan honderd van deze kleine bruinvissen in de Golf van Mexico. De laatste drie jaar verminderde de populatie met de helft. Mexico kondigde al herhaaldelijk actie aan maar trof pas gisteren voor het eerst maatregelen.

NOAA Photo Library (cc by-2.0.)

Mexico lanceert een actieplan dat het mariene ecosysteem in de Golf van Californië moet beschermen.

Mexico kreeg de afgelopen jaren heel wat kritiek op haar garnalenschepen in de Golf van Californië, berucht omdat ze per kilo garnaal maar liefst tien kilo andere dieren zouden vangen. Een groot deel daarvan sterft in de sleepnetten. De overheid leverde tot nu toe weinig drastische inspanningen om dit probleem aan te pakken.

De vaquita staat al jaren op de “rode lijst” van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Milieuexperts waarschuwen Mexico al langer voor de dreigende ondergang van dit zeezoogdier. Naar aanleiding van een rapport uit 2014 van International Committee for the Recovery of the Vaquita (CIRVA) neemt de Mexico eindelijk officiële maatregelen om een van de meest bedreigde zeezoogdieren ter wereld te beschermen. Dat valt te lezen op de officiële website van de Mexicaanse regering.

Mexico wil groene toekomst

Milieuexperts waarschuwen Mexico al langer voor de dreigende ondergang van de vaquita.

Donderdag verklaarde president Enrique Peña Nieto tijdens zijn bezoek aan een vissersdorpje dat Mexico een groene toekomst wil. Dat bericht The New York Times. Het land lanceert een actieplan dat het mariene ecosysteem in de Golf van Californië moet beschermen, met als voornaamste doel het uitsterven van de vaquita voorkomen. De strategie bestaat uit twee onderdelen.

In de eerste plaats wil Mexico het beschermde gebied in de Golf van Californië fors uitbreiden. Zo zal er minder discussie ontstaan over welk gebied al dan niet beschermd is. De beschermde zone zal voorzien worden van gewapende milities die controleren of de opgelegde regels worden gerespecteerd. Voor de inspectie en de bewaking van het beschermd gebied kocht de president nieuwe marineschepen aan, die zullen patrouilleren in de regio.

Ten tweede voorziet Mexico een financiële compensatie voor vissers die rondom het beschermd zeegebied wonen. Die vissers worden met andere woorden door de staat betaald om een nieuwe stiel te leren of om duurzamer vismateriaal aan te kopen.

De overheid wil vissers zoveel mogelijk aanmoedigen om duurzamer te werk te gaan. Daarom voorziet Mexico opleidingen om nieuwe, milieuvriendelijke technieken aan te leren. De visvangst moet op die manier transformeren naar een activiteit die geen bedreiging vormt voor het Mexicaanse ecosysteem.

Julius Reque (cc0)

In de Golf van Californië komen een aantal zeldzame soorten voor, zoals de vaquita

Kapers op de kust

Illegale vissers maken vaak gebruik van verboden technieken en netten.

Milieuactivisten onthalen het actieplan vol enthousiasme, maar waarschuwen ervoor dat de maatregelen niet veel zullen uithalen als Mexico de illegale visserij niet aanpakt.

De Golf van California is enorm populair bij “illegale vissers” door de aanwezigheid van totoaba, een vissoort die zeer geliefd is bij Chinezen. De totoaba wordt vanuit Mexico naar Californië gesmokkeld en van daaruit voor veel geld naar China getransporteerd.

Illegale vissers begeven zich echter buiten de toegelaten periodes en zones. Ze vissen meer dan toegelaten en maken gebruik van verboden technieken en netten.

Mexicaanse patrouilles zijn niet opgewassen tegen de snelle boten die de illegale vissers gebruiken. Daarom is het volgens de directeur van WWF Mexico, Omar Vidal Pinzón, noodzakelijk dat de Amerikaanse en de Chinese overheid een samenwerking met Mexico aangaan.

Voorbeeld voor andere landen

‘De actie die Mexico samen met lokale vissers en milieuorganisaties onderneemt om de vaquita te beschermen, kan als voorbeeld dienen voor andere landen,’ zegt Pinzón op de website van de Mexicaanse overheid.

‘Het enige wat Mexico nu nog rest, is er voor zorgen dat de milieubewuste consument bereid is om iets meer te betalen voor garnalen die geen risico’s meebrengen voor de vaquita. Dat zal de lokale vissers nog meer stimuleren om duurzame vistechnieken te gebruiken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift