Mexico verbazend immuun tegen Amerikaanse groeivertraging

Nieuws

Mexico verbazend immuun tegen Amerikaanse groeivertraging

Diego Cevallos

28 april 2008

De Mexicaanse economie zit stevig vastgeklonken aan de Amerikaanse, maar het land lijdt nog helemaal niet onder de huidige problemen waarmee zijn belangrijkste handelspartner worstelt. Experts vrezen wel dat de klap de tweede helft van dit jaar dubbel zo zwaar kan aankomen.

Industriële groei, werkgelegenheid, binnenlandse consumptie, het volume van de kredieten die de banksector toestaat, wisselkoers en productieve investeringen: alle indicatoren waren de eerste maanden van dit jaar positiever dan verwacht voor Mexico. Alleen de bedragen die Mexicaanse migranten naar huis stuurden vielen lager uit, net als de export van industriegoederen. Maar dat wekt geen verwondering: die twee indicatoren houden rechtstreeks verband met de gezondheidstoestand van de Amerikaanse economie, en die is allerbelabberdst.
Sommige experts hadden voorspeld dat Mexico dit jaar zwarte sneeuw zou zien als gevolg van de economische crisis in de VS, maar voorlopig is daar niets van te merken, stelt Ángel Vega vast, een Mexicaanse professor en consultant in de zakenwereld. Zelfs de twee weken durende verlamming van het Mexicaanse parlement, een gevolg van protestacties van de oppositie tegen hervormingen in de oliesector, lijkt geen negatieve effecten te hebben. “De financiële markten hebben zich er nog niet over gebogen”, analyseert Vega. De linkse PRD, de belangrijkste oppositiepartij, waarschuwt dat er een sociale opstand kan uitbreken als het parlement instemt met plannen die de regering heeft met de oliesector. Die is nu in overheidshanden, en de PRD oordeelt dat de hervormingen neerkomen op een privatisering.

Amerikaanse economie is grootste zorg

Maar de krachtmeting om de olie is de minste van de zorgen van de regering van president Felipe Calderón en veel economen. Iedereen kijkt ongerust naar de alarmerende gezondheidsbulletins van de Amerikaanse economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de VS-economie dit jaar maar 0,5 procent zal groeien, en volgend jaar met 0,6 procent. En iedereen weet dat die slechte prestaties van alle landen in Latijns-Amerika in de eerste plaats Mexico bedreigen.
De handel met de VS is goed voor 80 procent van de totale Mexicaanse handel. Bovendien zijn belangrijke productieketens in de twee landen met elkaar verbonden. De VS zijn ook de belangrijkste bron van buitenlandse investeringen in Mexico. En de VS nemen elk jaar ongeveer een half miljoen vluchtelingen uit Mexico op. Dat helpt de druk op de Mexicaanse arbeidsmarkt te verlichten. 
De Mexicaanse regering heeft in de eerste plaats tijd gekocht. Ze investeerde fors in openbare werken om de economische activiteit aan te zwengelen. Daardoor zal de economische groei dit jaar volgens de regering op 2,8 procent uitkomen, maar een half procentpunt minder dan in 2007. Het IMF houdt het bij 2 procent. Volgens veel analisten lag het groeicijfer het voorbije eerste kwartaal dichter bij de 4 procent.
Maar binnenkort kan er een omslag volgen, waarschuwt Enrique Quintana, een columnist van het dagblad Reforma. De Mexicaanse strategie om de economische problemen van de VS buiten de deur te houden, ging uit van de veronderstelling dat de Amerikaanse economie in 2009 weer zou opveren, met een groei van meer dan 2 procent. “Dat gaat niet gebeuren, en dus komen er problemen, en dat net op het gevoeligste moment”, zegt Vega.
Mexico maakt zich op voor tussentijdse parlementsverkiezingen in juli 2009. Als de economie dan niet goed draait, zal de regeringspartij PAN een slecht resultaat boeken. “Dat zal het regeringswerk moeilijker maken”, zegt Vega.