Vaccinatieplan gebaseerd op geboorteattest

Mexico vergeet duizenden mensen in vaccinatieplan

Jupagame / Wikimedia (CC BY-SA )

Mexico telt naar schatting meer dan een miljoen mensen die niet over een geboortecertificaat beschikken en die met de huidige vaccinatie-aanpak het vaccin tegen COVID-19 dreigen mis te lopen,

Het Mexicaanse vaccinatieplan riskeert duizenden mensen over het hoofd te zien: de talloze inwoners die niet over een geboorteattest beschikken en de vele migranten die het land rijk is.

Mexico telt naar schatting meer dan een miljoen mensen die niet over een geboortecertificaat beschikken. Verder leven er duizenden mensen zonder papieren in het land. Het zijn overwegend migranten uit Midden-Amerika en inheemse Mexicanen die met de huidige vaccinatie-aanpak het vaccin tegen COVID-19 dreigen mis te lopen, waarschuwen mensenrechtenorganisaties. Het vaccinatieplan zoals het nu voorligt, eist immers een identificatienummer om opgeroepen te kunnen worden.

60-plus

De Mexicaanse overheid heeft vorige week een oproep gedaan aan alle 60-plussers om zich te registreren aan de hand van hun CURP, een uniek identificatienummer.

Meer dan dertig mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en het Institute for Women in Migration, klagen aan dat Mexico en verschillende andere Midden-Amerikaanse overheden hun vaccinatiestrategie bouwen op bepaalde documenten waarover niet alle mensen beschikken.

In een oproep aan die overheden vraagt Erika Guevara-Rosas, directeur voor de Amerika’s bij Amnesty om ‘de nood van de mensen als richtlijn te nemen voor hun vaccinatiestrategie, zonder uitzonderingen.’

Callcenters

Tijdens een persconferentie van afgelopen zaterdag hebben vertegenwoordigers van het ministerie van Gezondheid in Mexico gezegd dat ze ervan op de hoogte zijn dat niet iedereen over een CURP beschikt. Naar verluidt zou de overheid werken aan een plan om deze mensen toch te kunnen bereiken.

Ook zouden er callcenters opgericht worden voor mensen die niet over een internettoegang beschikken om zich te registreren.

‘Het recht op gezondheidszorg is universeel en Mexico moet alle bewoners van zijn grondgebied kunnen beschermen’, zei een van de vertegenwoordigers.

Het ministerie voor Gezondheid wilde geen verder commentaar geven.

Zonder papieren

Wereldwijd worstelen landen met de vraag hoe ze mensen zonder papieren, vluchtelingen en migranten kunnen bereiken in hun vaccinatiecampagnes.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Volgens Gretchen Kuhner van het Institute for Women in Migration is er meer informatie nodig over mogelijke manieren om mensen zonder identificatienummer toch toegang tot een vaccin te kunnen geven. ‘We willen onze cliënten in de migrantengemeenschappen kunnen verzekeren dat ze toegang tot een vaccin zullen krijgen.’ Al is ze er niet helemaal gerust in. ‘Waarschijnlijk zullen er uiteindelijk toch mensen zijn die uit de boot vallen.’

Mexico kende in 2020 een oversterfte van minstens 274.000 personen. Sinds de start van de vaccinaties in december hebben al 713.000 mensen een prik gekregen, de meeste van hen zijn gezondheidswerkers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Thomson Reuters News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.