Mexico vergeet orkaanslachtoffers buiten toeristische regio

Nieuws

Mexico vergeet orkaanslachtoffers buiten toeristische regio

Diego Cevallos

01 november 2005

In het Mexicaanse toeristenoord Cancún zal de schade van de orkaan Wilma voor de kerstvakantie grotendeels hersteld zijn. De dakloos geworden slachtoffers van de orkaan Stan, die huishield in de nabijgelegen staat Chiapas, hoeven voorlopig echter niet te rekenen op veel hulp. Terwijl in Cancún het aantal mensen in opvangcentra snel afnam toen de toeristen naar huis vertrokken, zitten in Chiapas nog steeds 80.000 mensen in opvangvoorzieningen.

Touroperators in Cancún en Mexicanen in de arme staten worden duidelijk verschillend behandeld, zegt Noe Pineda, woordvoerder van het mensenrechtencentrum Fray Bartolomé de las Casas in de zuidelijke staat Chiapas.

De zuidoostkust van Mexico, waar Cancún, Cozumel, Playa del Carmen en andere wereldberoemde toeristenoorden te vinden zijn, werd tussen 21 en 23 oktober geteisterd door de verwoestende orkaan Wilma. Honderden hotels raakten beschadigd en een aantal stranden verdween vrijwel. Duizenden werknemers in de toeristenindustrie raakten alles kwijt.

De Mexicaanse president Vicente Fox beloofde viervijfde van de toeristische infrastructuur in Canún voor 15 december te zullen herstellen. Hij hoteleigenaren en touroperators financiële steun en leningen.

Jaarlijks bezoeken meer dan elf miljoen toeristen het schiereiland Yucatán. Zij brengen jaarlijks vier miljard dollar in het laatje, meer dan een derde van de totale Mexicaanse inkomsten uit toerisme. Volgens de regering kost elke dag dat de regio geen toeristen heeft, Mexico tussen twaalf en vijftien miljoen dollar. Om de toeristen weer enthousiast te krijgen voor de regio, wordt onder meer een grote reclamecampagne op poten gezet. Ook zijn er plannen voor verschillende grote, sportieve evenementen.

In Chiapas, de armste staat van Mexico, is echter minder aandacht voor wederopbouw. De orkaan Stan verwoestte daar begin oktober tientallen voornamelijk inheemse dorpen. De bewoners in de streek overleven vooral van de teelt van koffiebonen, maïs, bonen en andere gewassen die veel minder zwaar wegen in de Mexicaanse economie.

In Chiapas heerst vooral armoede, er komen hier weinig toeristen, zegt Pineda. Dit gebied heeft geen hoge prioriteit. En dat is te merken in de houding die de overheid aanneemt.

Terwijl in Cancún het aantal mensen in opvangcentra snel afnam toen de toeristen naar huis vertrokken, zitten in Chiapas nog steeds 80.000 mensen in opvangvoorzieningen. Veel wegen, spoorwegen en bruggen zijn nog steeds onbegaanbaar. Ontheemden verklaarden tegenover de lokale pers dat ze op karton slapen en dat er te weinig water en eten is.

President Fox verklaarde deze week tijdens een bezoek aan Cancún, waar hij getroffen buitenlandse toeristen persoonlijk bezocht, dat beide regio’s evenveel hulp krijgen. Pineda ziet dat anders. Hij wijst erop dat de regering bij de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om financiële steun heeft gevraagd voor de regio Cancún. In Chiapas moet de lokale overheid zelf leningen regelen voor reconstructie, aldus Pinedo.

In Chiapas kwamen tien mensen om door de orkaan Stan. Door de stortregens, overstromingen en landverschuivingen die de storm veroorzaakte, vielen in het aangrenzende westelijke deel van Guatemala 669 doden. Wegen, bruggen, en elektriciteitsmasten werden weggevaagd. Meer dan 800 mensen worden nog vermist. De meeste slachtoffers behoorden tot arme, inheemse bevolkingsgroepen. De economische schade wordt in Guatamala geschat op een miljard dollar in Guatemala en op 1,8 miljard in Chiapas.

De orkaan Wilma eiste zeven levens in Cancún en omgeving. Verzekeringsmaatschappijen betalen meer dan 2 miljard dollar aan hoteleigenaren en andere toeristische faciliteiten. In Cancún wordt er alles aan gedaan om de toeristenindustrie nog dit jaar weer op de rails te krijgen. Maar het is duidelijk dat Chiapas nog jaren nodig zal hebben om te herstellen, concludeert Pinedo. (JS/ADR)