Mexico verliest strijd tegen illegale visserij

Nieuws

Mexico verliest strijd tegen illegale visserij

Emilio Godoy

20 september 2012

De Mexicaanse overheid slaagt er niet in de illegale visserij onder controle te krijgen. Daardoor komen de visbestanden in het gedrang.

Naar schatting van 30 tot 50 procent van de Mexicaanse visproductie is illegaal. Er wordt gevist buiten de toegelaten periodes, er wordt meer gevist dan is toegelaten, zonder vergunningen en met gebruik van verboden technieken en netten.

De overbevissing is groot. Volgens milieuorganisatie Greenpeace zijn zeven soorten bedreigd in Mexicaanse wateren, waaronder tonijn, sardines en haaien.

Moeilijk te reguleren

De wetten worden niet toegepast, en het is niet duidelijk wie waarop mag vissen, zegt Juan Aceves van het Genootschap voor Natuurgeschiedenis Niparajá, dat de biodiversiteit bij Baja California, in het uiterst noordwesten, probeert te herstellen.

“Het is een moeilijk te reguleren sector”, zegt Rodrigo Gallegos van het Mexicaans Instituut voor Concurrentiebeleid, dat binnenkort een rapport publiceert over de productiviteit, de regulering en de milieu-impact van de Mexicaanse visserij.

Het instituut pleit voor het verzamelen van betrouwbare gegevens, een wijziging van de brandstofsubsidie voor vaartuigen en een hervorming van de visserijwetgeving.

Vergunningen

De overheid heeft een verbod uitgevaardigd op de vangst van soorten als garnaal, inktvis en haai en heeft vergunningen ingetrokken, maar de impact daarvan is klein. Vorig jaar werden meer dan duizend vergunningen uitgereikt en werden er nauwelijks 46 ingetrokken.

Ook de vissers zelf geven toe dat er te veel boten zijn, dat te jonge vissen worden gevangen en dat verbodsbepalingen niet worden gerespecteerd.

Vorig jaar werd 1,64 miljoen ton vis geproduceerd in Mexico, goed voor een gezamenlijke waarde van 1 miljard euro, volgens cijfers van de Nationale Commissie voor Visserij en Aquacultuur.

Kleinschalige visserij

Van de 94.000 vissersvaartuigen zijn er 90.000 kleine. De 4000 andere zijn grote industriële schepen, die 40 procent van de nationale productie voor hun rekening nemen.
“De kleinschalige visserij is in de verdrukking geraakt. Daardoor zijn veel onregelmatigheden ontstaan”, zegt Aceves.

Niparajá probeert sinds 2004 met een groep van 160 vissers de visbestanden te herstellen. Ze werken met aangepaste netten en respecteren de verbodsbepalingen en vangstperiodes.

Mexico beschikt over uitgebreide visgronden in twee oceanen, de Grote en de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee inbegrepen. Bovendien heeft het bijna 20.000 vierkante kilometer kustlagunes, estuaria, meren, stuwmeren en rivieren. De meeste vis komt uit de Grote Oceaan.