Microgolf doodt malaria

Nieuws

Microgolf doodt malaria

Joren Gettemans

14 augustus 2011

Nu de malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen verschillende geneesmiddelen, zoeken wetenschappers het in een heel andere hoek. Een lage dosis microgolven zou volstaan om de parasiet te doden in het menselijk lichaam.

Wereldwijd sterven jaarlijks bijna een miljoen mensen aan malaria, vooral kinderen jonger dan vijf jaar. De weinige geneesmiddelen die tegen de ziekte helpen, beginnen aan kracht te verliezen nu in Afrika, Zuid-Amerika en Azië varianten van de ziekte opduiken die resistent zijn tegen verschillende van de geneesmiddelen.

Met de hulp van de Bill and Melinda Gates Foundation onderzoeken wetenschappers van de Universiteit van Penn State daarom het gebruik van microgolven om de parasiet in het bloed te doden.

“Een eerste fase van het onderzoek toonde duidelijk aan hoe microgolven de malariaparasiet doodt zonder de normale bloedcellen te beschadigen”, zegt Dinesh Agrawal, professor Materiaalkunde en hoofdonderzoeker . “De parasiet bevat meer ijzer, waardoor de opname van microgolven verhoogd wordt. Zo wordt de het eerste opgewarmd en blijven normale bloedcellen onaangetast.”

Op basis van die eerste resultaten kreeg het team vorige maand een beurs van 1 miljoen dollar (700.000 euro) van de Gates Foundation. Ze zullen de resultaten in het labo nu testen op muizen. Als die test succesvol zijn, komt het erop aan een systeem te ontwikkelen voor gebruik op mensen. “Dat kan revolutionair zijn”, zegt Agrawal. “Het apparaat zou lijken op de scanners in een vliegveld.”