Microkredieten stuwen Colombiaanse bedrijfjes vooruit

Nieuws

Microkredieten stuwen Colombiaanse bedrijfjes vooruit

Helda Martínez

26 augustus 2011

Ongeveer 50 procent van de werkgelegenheid in Colombia komt van de meer dan 1,2 miljoen kleine bedrijven. Veel bedrijfjes danken hun bestaan aan het systeem van microkredieten, blijkt uit een onderzoek van de niet-gouvernementele Groep voor Economische Studies (GEE).

Microbedrijven vertegenwoordigen 96 procent van het aantal bedrijven in Colombia. Vooral sinds 2007 nemen er steeds meer hun toevlucht tot het microkrediet. Volgens het GEE-onderzoek groeide het microkrediet in Colombia jaarlijks met 15 procent in de periode 2007 tot 2010.

Bijna 70 procent van de kredieten gaat naar vrouwen, zegt Jorge Varón, beheerder van het Kredietfonds voor de Ontwikkeling, dat de voorbije zes jaar aan negenduizend personen leningen verstrekte.

Het fonds geeft leningen van 20 tot bijna 10.000 euro, met een interestvoet van 2,1 procent per maand, en een afbetalingstermijn van 1 tot 36 maanden. De belangrijkste begunstigden zijn mensen met een kleding-, voeding- of doe-het-zelfzaakje, bakkers, taxi-, bus- en vrachtwagenchauffeurs, meestal mensen uit de armste bevolkingslagen. “Veel mensen zijn erin geslaagd te groeien in hun zaak”, zegt Varón. “We zijn het alternatief tussen de commerciële bank en de informele geldschieter.”

De GEE-onderzoek besluit dat “er een positieve relatie is vastgesteld tussen de toegang tot financiële diensten en de vermindering van de armoede, omdat het toelaat de schokken op te vangen die de inkomsten van de bevolking met weinig middelen verminderen.”
In Colombia leeft nog steeds 46 procent van de bevolking in armoede, volgens cijfers van de nationale overheid.