“Microtaksen kunnen 30 miljard dollar per jaar leveren voor globale gezondheid”

Nieuws

“Microtaksen kunnen 30 miljard dollar per jaar leveren voor globale gezondheid”

“Microtaksen kunnen 30 miljard dollar per jaar leveren voor globale gezondheid”
“Microtaksen kunnen 30 miljard dollar per jaar leveren voor globale gezondheid”

Jill Marchant

18 juni 2009

“Politieke leiders zijn superheld voor één dag”. Dat is de actie waarmee verschillende ngo’s die werken rond het recht op gezondheid in ontwikkelingslanden vandaag in Brussel manifesteerden. Ze verkleedden zich en richtten hun boodschap naar de aanwezigen op de Europese top in Brussel.

Vandaag en morgen vindt in de gebouwen van de Europese Raad in de Wetstraat een Europese top plaats van staats- en regeringsleiders. Ngo’s als Action For Global Health, Aides, Plus en Advocaten voor de gezondheid in de wereld zetten naar aanleiding van de top een visuele stunt op aan de Beurs in Brussel. Ze richten zich tot de leiders op de Europese top.
Leden van de ngo’s verkleedden zich als Superman, Spiderman, Batman, en ‘Wonderwoman’ met maskers van respectievelijk Nicolas Sarkozy, Jose-Luis Zapatero, Sylvio Berlusconi en Angela Merkel. “Wij willen de implementatie van microtaksen op geldverrichtingen hoger op de politieke agenda plaatsen”, klonk het in Brussel. De opbrengst van de taksen zou dan in gezondheidszorg voor het Zuiden geïnvesteerd kunnen worden.

Idee van Kouchner

De ngo’s zijn lid van ‘Re-mind The Gap’, een campagne die politieke leiders al eerder aanspoorde om hun financiële bijdragen aan het Mondiaal Fonds te verhogen in de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. “Als er geen gezondheid is, is er niks”, zegt Francesca Belli van Aides. De ngo’s bepleiten de implementatie van het voorstel dat Bernard Kouchner, minister van Buitenlandse Zaken in Frankrijk, maakte in Parijs op een conferentie van 28 mei. Kouchner legde toen zijn visie op de financiering voor ontwikkeling van de arme landen uit. Hij sprak toen over de invoering van een microtaks op geldverrichtingen om het Mondiaal Fonds voor gezondheid in het Zuiden te financieren.

Ironie

De ngo’s vroegen onlangs een gesprek met Kouchner over zijn idee, maar kregen dat niet. “Het voorstel rond de microtaksen wordt momenteel niet besproken in de EU. Wij willen nu druk zetten op Kouchner’s plan. De politieke leiders moeten werk maken van zijn voorstel”, zegt één van de verkleedde leden van de ngo’s. “We weten dat het systeem echt zou werken, dat is net de ironie. En het is nog goedkoop ook”, zegt Frazer Goodwin, Project Manager van Action For Global Health. Een rapport opgesteld door de ondergouverneur van de Bank van Frankrijk wijst uit dat taksen leggen op geldverrichtingen gemakkelijk realiseerbaar is, dat schrijft Re-mind The Gap. Het systeem bestaat ook al in Frankrijk, de rest van Europa moet nog overtuigd worden.

40 miljard winst

Volgens Goodwin zou de microtaks betrekking hebben op de euro, de dollar, het pond en de yen. De implementatie van de taks zou bovenop de andere beloften rond de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) komen. “We willen een bredere gezondheidssector over de grenzen heen”, klinkt het bij de ngo’s. Het systeem zou ook inspelen op de economische crisis,
Volgens een verklaring ondertekend door onder andere Gordon Brown en Bernard Kouchner, moet de internationale gemeenschap dringend minstens 45 miljard per jaar in gezondheidsprogramma’s voor het Zuiden investeren. “De taksen zouden tussen de 40 en de 60 miljard dollar per jaar kunnen opleveren”, zegt Goodwin. Ook na de top willen de ngo’s druk blijven zetten op het niveau van de G8, Europa en de VN. “Onze hoop ligt niet enkel bij de superhelden vandaag”, aldus Goodwin.