Midden-Oosten is steeds lucratievere wapenmarkt

Nieuws

Midden-Oosten is steeds lucratievere wapenmarkt

Midden-Oosten is steeds lucratievere wapenmarkt
Midden-Oosten is steeds lucratievere wapenmarkt

IPS

18 maart 2014

Het Midden-Oosten wordt een steeds lucratievere markt voor wapens. Twee Golfstaten, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, lopen daarbij voorop, blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Van de wapenexport naar de Golfregio in de periode 2009-2013, ging 22 procent naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), 20 procent naar Saoedi-Arabië en 15 procent naar Turkije. De Verenigde Staten waren goed voor 42 procent van de totale wapenleveranties aan de regio, zegt het Sipri.

De belangstelling voor wapens in het Midden-Oosten heeft onder meer te maken met de dreiging van Iran, de groeiende onenigheid tussen soennieten en sjiieten, de angst voor binnenlands terrorisme, politieke instabiliteit en hoge olie-inkomsten, zegt Nicole Auger, militair analist bij Forecast International, een Amerikaans onderzoeksbureau.

De defensiemarkt in het Midden-Oosten groeit volgens haar substantieel als een gevolg van onrust onder burgers en internationale instabiliteit, vooral tussen Iran en de Golfstaten, en de hogere olieprijzen.

Wapenembargo

“De Golf is het El Dorado voor westerse wapenhandelaren en regeringen die wat van hun inkomsten uit olie willen besteden”, zegt Toby C. Jones, universitair docent aan de Rutgers University. “Er bestaat geen verzameling landen met meer geld en meer enthousiasme voor dure wapens dat de Golf.”

Welke strategische waarde de wapens ook hebben, het is belangrijk om in gedachten te houden dat de meeste van deze wapens niet bruikbaar zijn voor “daadwerkelijke oorlog”, zegt Jones. Daarom zijn de VS nog steeds militair aanwezig in de Golfregio.

Iran, dat wegens een VN-wapenembargo de meeste soorten grote wapens niet kan importeren, was tussen 2009 en 2013 goed voor slechts 1 procent van de wapenimport in de Golfregio. In diezelfde periode waren de VAE de vierde wapenimporteur ter wereld. Saoedi-Arabië volgde met de vijfde plaats. Tussen 2004 en 2008 bezette Saoedi-Arabië nog de achttiende plaats.

De drie grootste wapenimporteurs ter wereld tussen 2009 en 2013 waren India, China en Pakistan. De vijf grootste wapenleveranciers waren de Verenigde Staten (29 procent), Rusland (27 procent), Duitsland (7 procent), China (6 procent) en Frankrijk (5 procent).