Migranten in België sturen jaarlijks 2 tot 5 miljard euro naar huis

Belgische migranten sturen elk jaar zo’n 2 tot 5 miljard euro naar familie en kennissen in hun land van herkomst, blijkt uit onderzoek van 11.11.11 en de KULeuven. Vaak zijn ze zich niet bewust dat ze daarvoor veel te hoge transferkosten betalen.

Foto: AMISOM Public Information (CC0 1.0)

Een Somalische geldwisselaar inspecteert een bankbiljet in de hoofdstad Mogadishu. In de hoorn van Afrika zijn miljoenen mensen afhankelijk van het geld dat ze opgestuurd krijgen van familieleden uit het buitenland.

Veel migranten sturen familie of kennissen in hun land van herkomst geld toe. Die zogenaamde ‘remittances’ lopen wereldwijd op tot enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar. Dat is drie keer het bedrag dat rijke landen besteden aan ontwikkelingshulp.

De Nationale Bank schat dat er vanuit België zo’n 508 miljoen euro naar huis wordt gestuurd, de Wereldbank houdt het op 1,5 miljard. Maar in werkelijkheid ligt dat bedrag nog hoger, blijkt uit het onderzoek van 11.11.11 in samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KULeuven: 2 tot 5 miljard euro.

Hoge kosten

Uit het onderzoek blijkt ook dat er vaak hoge transferkosten worden aangerekend, zeker als er relatief kleine bedragen worden overgemaakt. Afhankelijk van het doelland kunnen die oplopen tot meer dan 15%.

Nochtans blijkt uit alle studies dat de transfers een belangrijke rol spelen in het drukken van de armoedecijfers. De Verenigde Naties pleiten dan ook voor een wereldwijde verlaging van de kosten naar 3%.

Daar zijn we in België nog lang niet, mede door de monopolieposities van de grote transferbedrijven en door een gebrek aan transparantie in de markt. 11.11.11 pleit er dan ook voor om de geldstroom beter in kaart te brengen.

Vergelijken

Op korte termijn moet ook werk gemaakt worden van lagere transferkosten, zegt de organisatie. Het gaat immers om aanzienlijke bedragen: zelfs bij een lage kost van 5% op de laagste schatting van 2 miljard gaat het over minimum 100 miljoen euro per jaar: geld dat de families in de thuislanden mislopen.

De organisatie stelt een vergelijkingssite voor, zodat migranten vrij kunnen kiezen en de prijs kunnen drukken. In Italië zorgde zo’n vergelijkingssite na introductie voor een halvering van de kosten.

LEES OOK

Welcome Collection (CC0)
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft opnieuw het besluit uitgesteld om de banden met de tabaksindustrie te verbreken.
Brookings Institution (CC BY-NC-ND 2.0)
De Britse econoom Lord Nicholas Stern (London School of Economics) breekt een lans voor een eerlijke CO2-prijs.
Edwin Leong (CC BY-SA 2.0)
Lobbyisten en sponsors speelden een grote rol tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Bonn en eerdere klimaatgesprekken. Met name de energiesector roert zich krachtig.
CC IOM (CC BY-NC-NA 2.0)
Binnen de Verenigde Naties wordt gewerkt aan twee nieuwe, mondiale verdragen: eentje over vluchtelingen, en ander over migranten.