Niet voor geld of geluk, maar om het vege lijf te redden

Migranten zo wanhopig dat Amerikaans deportatiebeleid niet afschrikt

Peg Hunter CC BY-NC 2.0

“De Muur” aan de grens tussen Arizona (VS) en Mexico

Wie vanuit Centraal-Amerika naar de VS trekt, is vooral op de vlucht voor de misdaad in eigen land. Mensen zijn zo wanhopig dat het Amerikaanse ontmoedigingsbeleid niet werkt, zeggen onderzoekers.

Migranten die van Guatemala, El Salvador en Honduras naar de VS trekken, zijn zich doorgaans zeer goed bewust van de risico’s van de reis en de verstrenging van het Amerikaanse immigratiebeleid. Maar die kennis heeft geen invloed op hun beslissing om naar de VS te migreren.

Dat is een belangrijke vaststelling, zegt politicoloog Jonathan Hiskey van de Vanderbilt-universiteit in het Amerikaanse Nashville, hoofdauteur van de studie. Het huidige immigratiebeleid van de VS is eigenlijk vooral op de ontmoediging van economische migranten gericht.

Humanitaire crisis

In 2014 deed zich een sterke stijging voor van het aantal mensen dat vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras de Verenigde Staten wilde binnenkomen. Dat leidde tot een humanitaire crisis aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Washington dreef dan ook zijn inspanningen op om immigranten op te pakken en het land uit te zetten. De Amerikaanse overheid zette in heel Centraal-Amerika mediacampagnes op om potentiële migranten af te schrikken door hen te waarschuwen voor de gevaren van de reis en het grote risico op detentie en deportatie bij aankomst.

‘Een van de krachtigste voorspellers van migratie de vraag is of de persoon in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer is geworden van een misdrijf’

Dat soort know before you go-campagnes haalt weinig uit, zegt deze studie nu. Misdaad blijkt een veel sterkere aanjager van migratie dan armoede. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen hebben uitzonderlijk hoge criminaliteitscijfers.

‘We ontdekten dat een van de krachtigste voorspellers van migratie de vraag is of de persoon in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer is geworden van een misdrijf’, zegt Hiskey. ‘Als die persoon meerdere keren het slachtoffer is geworden van een misdrijf, dan is dat een nog krachtiger voorspeller.’

Waarschijnlijk zijn de mensen zo wanhopig dat ze bereid zijn hun kans in de VS te wagen, hoe klein die kans ook is. Dit is niet het soort migranten dat op maatregelen reageert die economische migranten afschrikken, zegt Hiskey.

Guatemala, El Salvador en Honduras

De onderzoekers gingen na waarom mensen in Guatemala, El Salvador en Honduras migratie overwegen. In Honduras peilden ze ook naar de kennis over de verstrenging van het Amerikaanse immigratiebeleid en de manier waarop dat hun beslissing om te emigreren heeft beïnvloed.

Van wie in El Salvador migratie overweegt, is ruim een derde het slachtoffer geworden van een misdrijf en bijna de helft zelfs meerdere keren. In Honduras was 39 procent van de kandidaat-migranten slachtoffer, terwijl 56 procent meer dan eens slachtoffer was geworden.

In Honduras bleek dat bijna iedereen van de kandidaat-migranten zich enorm bewust was van het strengere VS-beleid. Maar toch wilden ze vertrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.