Mijnbouwers trekken Venezolaans natuurpark binnen

Nieuws

Mijnbouwers trekken Venezolaans natuurpark binnen

22 november 2011

De illegale ontginning van goud bedreigt het Canaimapark, een uitgestrekt natuurgebied in het zuiden van Venezuela. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De inheemse bevolking zegt dat de mijnbouwers hulp krijgen van militairen.

“De mijnbouwers waren het park steeds dichter genaderd”, zegt Gilberto Calcaño. “Dit jaar zijn ze er met hun machines binnengetrokken om er bomen te kappen en grond te verwijderen. Dat brengt de rivieren schade toe en jaagt de toeristen weg.” Calcaño is leider van een inheemse Pemóngemeenschap die in de regio bescheiden kampen organiseert voor bezoekers.

Een andere Pemónactivist, Regina González, zegt dat de mijnbouwers voor hun brandstofbevoorrading de toestemming hebben van militairen die in het gebied actief zijn, terwijl de ambtenaren van het Nationaal Instituut voor Parken vaak middelen te kort hebben om overtredingen op te sporen en te voorkomen.

Het Nationaal Park Canaima is 30.000 vierkante kilometer groot en bevindt zich in uiterste zuidoosten van Venezuela, aan de grens met Brazilië en Guyana. Het staat bekend om zijn spectaculaire landschap. De tafelbergen (met ongewoon verticale hellingen en vlakke toppen) en enorme watervallen (waaronder de 979 meter hoge Ángelwaterval, de hoogste ter wereld) motiveerden de Unesco om het in 1994 op de Werelderfgoedlijst te zetten. Twee derde van het park bestaat uit zulke tafelbergen, die ter plaatse tepui’s genoemd worden. De Unesco noemt de tepui’s “een unieke biogeologische entiteit van groot geologisch belang.”