Voor kernuitstap in 2025 is snellere uitbouw hernieuwbare energie nodig

Nieuws

Voor kernuitstap in 2025 is snellere uitbouw hernieuwbare energie nodig

Voor kernuitstap in 2025 is snellere uitbouw hernieuwbare energie nodig
Voor kernuitstap in 2025 is snellere uitbouw hernieuwbare energie nodig

IPS

15 november 2017

Milieuorganisaties zijn tevreden met het Elia-rapport over de kernuitstap in 2025. Volgens de organisaties strookt het rapport van de stroomnetbeheerder met hun eigen scenario’s.

Burghard (CC0)

Milieuorganisaties zijn tevreden met het Elia-rapport over de kernuitstap in 2025.

Burghard (CC0)​

Uit de visie van Elia blijkt dat minstens 3,6 gigawatt aan nieuwe capaciteit nodig is om de kernuitstap op te vangen. Enkel een combinatie van gas, wind en zon kan die ambitie koppelen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, stelt de netbeheerder. Volgens de milieubeweging liggen die scenario’s in het rapport dicht bij wat ze zelf al jaren voorstelt, namelijk de snellere uitbouw van hernieuwbare energie met een minimum aan efficiënte gascentrales.

‘Dat een belangrijke actor als Elia tot nagenoeg dezelfde conclusies komt, is goed nieuws’, zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace. ‘Het is nu aan beleidsmakers om deze visie om te zetten in de praktijk. De nodige investeringen nog verder uitstellen betekent schuldig verzuim, want het brengt onze energiebevoorrading in het gedrang.’

Kernuitstap is een kans

De milieubeweging is vooral verheugd dat ook Elia de kernuitstap tegen 2025 beschouwt als een kans: door tijdig te investeren, kan ons land immers een sleutelrol opnemen in de uitbouw van een Europees energiesysteem dat steunt op hernieuwbare energie.

‘Door zon- en windenergie snel te laten groeien, onze energie-efficiëntie te verbeteren, de verbindingen met de buurlanden te versterken en oude gascentrales te vervangen door efficiëntere modellen, kunnen de stokoude steenkool- en kerncentrales in de buurlanden én België sluiten zonder dat het licht uitgaat’, zegt Vande Putte.

Elia pleit ook voor nieuwe, efficiëntere gascentrales om de kerncentrales te kunnen sluiten. Dat kan, zeggen de organisaties, maar alleen in combinatie met een sterke nadruk op schone energie en besparing. ‘De ondersteuning van nieuwe gascentrales is slechts zinvol als we tegelijk de kernuitstap handhaven en volop inzetten op hernieuwbaar en energie-efficiëntie’, zegt Arnaud Collignon van Inter-environnement Wallonie (IEW). ‘Het één kan niet zonder het ander. Want hoe sneller we zon en wind uitbouwen, hoe minder gas we zullen nodig hebben.’