Strijd om .eco-domeinnaam beslecht

Na een lange strijd is het ‘.eco’-internetdomein toegewezen aan een coalitie van een vijftigtal milieuorganisaties.

  • Tom (CC BY 2.0) Door de toekenning kan het domein niet verkocht worden aan de hoogste bieder en wordt verzekerd dat de doelstellingen, belangren en waarden van de milieubeweging verankerd worden in de uitbating van het domein. Tom (CC BY 2.0)

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, kortweg ICANN, kent het .eco-domein toe aan de coalitie van zo’n vijftig organisaties waaronder Greenpeace, de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Door de toekenning kan het domein niet verkocht worden aan de hoogste bieder en wordt verzekerd dat de doelstellingen, belangren en waarden van de milieubeweging verankerd worden in de uitbating van het domein.

Lange strijd

De ngo’s vochten een lange strijd tegen drie andere, industriële spelers.

De groene ngo’s kregen de toekenning niet zomaar in de schoot geworpen. Ze vochten in samenwerking met het Canadese bedrijf Big Room een lange strijd tegen drie andere, industriële spelers. De organisaties vreesden dat bedrijven het domein zouden gebruiken om hun activiteiten een groen tintje te geven.

‘Deze aankondiging door ICANN geeft de milieubeweging een potentieel om samen te werken als nooit tevoren en te verzekeren dat het domein voor het algemeen goed wordt gebruikt’, zegt Richard McLellan van het WWF. ‘De toekenning is het sluitstuk van jaren hard werk door leden van de .eco-gemeenschap.’

De coalitie gaat nu onderzoeken hoe ze het domein het beste kan lanceren, en hoe ze erover kan waken dat nieuwe organisaties het kunnen aanvragen zonder de waarden in het gedrang te brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.