Strijd om .eco-domeinnaam beslecht

Nieuws

Strijd om .eco-domeinnaam beslecht

Strijd om .eco-domeinnaam beslecht
Strijd om .eco-domeinnaam beslecht

IPS

10 oktober 2014

Na een lange strijd is het '.eco'-internetdomein toegewezen aan een coalitie van een vijftigtal milieuorganisaties.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, kortweg ICANN, kent het .eco-domein toe aan de coalitie van zo’n vijftig organisaties waaronder Greenpeace, de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Door de toekenning kan het domein niet verkocht worden aan de hoogste bieder en wordt verzekerd dat de doelstellingen, belangren en waarden van de milieubeweging verankerd worden in de uitbating van het domein.

Lange strijd

De ngo’s vochten een lange strijd tegen drie andere, industriële spelers.

De groene ngo’s kregen de toekenning niet zomaar in de schoot geworpen. Ze vochten in samenwerking met het Canadese bedrijf Big Room een lange strijd tegen drie andere, industriële spelers. De organisaties vreesden dat bedrijven het domein zouden gebruiken om hun activiteiten een groen tintje te geven.

‘Deze aankondiging door ICANN geeft de milieubeweging een potentieel om samen te werken als nooit tevoren en te verzekeren dat het domein voor het algemeen goed wordt gebruikt’, zegt Richard McLellan van het WWF. ‘De toekenning is het sluitstuk van jaren hard werk door leden van de .eco-gemeenschap.’

De coalitie gaat nu onderzoeken hoe ze het domein het beste kan lanceren, en hoe ze erover kan waken dat nieuwe organisaties het kunnen aanvragen zonder de waarden in het gedrang te brengen.