Milieuorganisaties voeren druk op president Rousseff op

Nieuws

Milieuorganisaties voeren druk op president Rousseff op

11 mei 2012

De druk op de Braziliaanse president Dilma Rousseff neemt toe. Milieu- en sociale organisaties willen dat ze haar veto uitspreekt over de omstreden versoepeling van de boswet.
Het Wereldnatuurfonds (WWF), Greenpeace en Avaaz voeren wereldwijd campagne.

De burgerorganisatie Avaaz heeft in de hele wereld al 1,3 miljoen handtekeningen verzameld onder een petitie die Rousseffs veto vraagt. Het WWF en Greenpeace hebben nu via socialenetwerksites opgeroepen om de komende dagen dezelfde eis kenbaar te maken op de Facebookpagina van de Arbeiderspartij, de partij van Dilma Rousseff.

Na maandenlange debatten is de hervorming op 25 april goedgekeurd door het Braziliaanse parlement.
Alleen de president kan de versoepeling nog verhinderen door er haar volledige of gedeeltelijke veto over uit te spreken. Rousseff heeft daarvoor nog tijd tot 25 mei. Voorlopig heeft ze nog niet aangegeven in welke richting haar beslissing zal gaan.

Meerderheid Brazilianen tegen

“We weten dat president Rousseff onder zware druk staat van diegenen die alleen kortetermijnwinst willen halen uit het bos”, zegt WWF-directeur-generaal Jim Leape. “Maar we eisen dat ze de bossen beschermt omdat ze van vitaal belang zijn voor de toekomst van de Braziliaanse bevolking en de rest van de wereld.”

Het WWF wijst er ook op dat een ruime meerderheid van de Brazilianen tegen de versoepeling van de boswet is.
Het parlement versoepelde de boswet om de economische ontwikkeling van het land niet te stremmen. Vooral de landbouw moet het comfortabeler krijgen. Voor illegale ontbossing tot 1984 komt er amnestie.

Tegenstanders zeggen dat de nieuwe boswet de ontbossing in de hand zal werken. Volgens het WWF is 79 miljoen hectare bos bedreigd. Dat kan de doodsteek betekenen voor het Amazonegebied, zegt de milieuorganisatie.