Milieuorganisaties willen duurzamere papiersector

Meer dan 120 milieuorganisaties uit de hele wereld presenteerden deze week een gezamenlijke visie op de duurzaamheid van de papierindustrie. In het document geven ze advies over hervormingen in de sector.

  • CC Wisconsin Department of Natural Resource De wereldwijde papiersector is nog steeds goed voor miljoenen tonnen papier en afgeleide producten iedere dag. CC Wisconsin Department of Natural Resource

De papierindustrie is traditioneel één van de belangrijkste verantwoordelijke actoren voor ontbossing. Toch zijn er de laatste jaren belangrijke veranderingen merkbaar in de sector. Samenwerkingen tussen activisten, de industrie en toezichthouders van de overheid hebben geleid tot meer duurzame consumentenopties, en een reeks van duurzaamheidspraktijken en -beloften die tien jaar geleden ondenkbaar waren.

Het document Global Paper Vision, dat dinsdag werd gepubliceerd, neemt alle onderdelen van de papiercyclus in beschouwing, van de industrie, investeerders, distributeurs tot consumenten, overheden en het maatschappelijk middenveld.

De doelstellingen en strategie omvatten onder meer de verantwoorde aankoop en milieuvriendelijkere productie, maar ook de vermindering van consumptie en maximale recyclage.

500 miljoen ton

Ondanks de toename van digitale media in de voorbije tien jaar, is de wereldwijde papiersector nog steeds goed voor miljoen tonnen papier en afgeleide producten iedere dag. Het Wereldnatuurfonds (WWF), lid van het EPN, verwacht zelfs een stijging van de wereldwijde vraag naar papier tot 500 miljoen ton per jaar (in 2010 ging het nog om 400 miljoen ton). Ondanks een dalende consumptie in veel landen, neemt de vraag naar papier snel toe in groeilanden als China.

Waarnemers vrezen dat het visiedocument een maat voor niets zal zijn zonder gecoördineerde actie om de implementatie ervan te verzekeren. De initiatiefnemers erkennen de uitdagingen, maar hopen toch dat deze gezamenlijke visie vanuit het middenveld kan dienen als een springplank voor verdere discussie met de industrie en toezichthouders.

“Er is een groeiend milieubewustzijn onder consumenten en er zijn nieuwe verwachtingen over de verantwoordelijkheid van ondernemingen. Maar daartegenover staat een enorme hoeveelheid van soms verwarrende milieuretoriek van bedrijven”, vertelt Joshua Martin, directeur van het Environmental Paper Network (EPN), een koepelorganisatie uit de VS die de leiding nam voor het visiedocument. “We wilden een authentieke beschermingsboodschap meegeven, en de lat hoog leggen”, aldus Martin.

Certificering

Eén van de belangrijkste aandachtspunten in het visiedocument is de certificering van bossen. Er bestaan al verschillende systemen, maar activisten vinden tot nu toe slechts één systeem geloofwaardig, namelijk dat van de Forest Stewardship Council (FSC), met zetels in de VS en Duitsland. FSC certificeerde al bijna 185 miljoen hectaren bosland in meer dan 80 landen. Daarmee is het ondertussen de industriestandaard geworden.

Corey Brinkema, voorzitter van FSC in Amerika, is alvast opgetogen met het nieuwe visiedocument van EPN. Volgens haar toont het “de weg voorwaarts, die lokale gemeenschappen respecteert, en milieu- en sociale waarden in evenwicht weet te brengen met de vraag naar papier in de samenleving.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift