Miljard meer Aziaten zal tekort hebben aan water in 2050

Een groot deel van Azië zal in de nabije toekomst met ernstige watertekorten kampen. De economische groei en de bevolkingsgroei bovenop de klimaatverandering liggen aan de oorzaak. Dat zegt een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

  • Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0) Voor India is het met name de bevolkingsgroei die voor de meeste problemen zal zorgen. Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens de onderzoekers van het MIT zal een enorm gebied, waar bijna de helft van de wereldbevolking vandaag woont, tegen 2050 met enorme ‘waterstress’ te maken krijgen.

De wetenschappers ontwikkelden voor de studie simulaties en toekomstscenario’s rond economische groei, bevolkingsgroei en klimaatverandering zoals te verwachten in de komende 35 jaar. Ook werd er rekening gehouden met de te verwachten uitstoot van CO2 door menselijke activiteiten.

Meer dan klimaatverandering alleen

Het toekomstmodel werd gelinkt aan gegevens rond watergebruik in China, India en enkele andere kleinere Aziatische naties.

Bevolkings- en economisch groei hebben een erg grote invloed.

De onderzoekers concluderen dat in Azië een miljard mensen extra zal te maken krijgen met een ernstig tekort aan water.

‘De klimaatverandering is niet alleen verantwoordelijk’, zegt coauteur Adam Schlosser. ‘We kunnen niet ontkennen dat de economische groei en de bevolkingsgroei een erg grote invloed hebben op de vraag naar hulpbronnen. De klimaatverandering die daar bovenop komt, zal die spanningen nog vergroten.’

China en India

Als bijkomende studie bekeken de onderzoekers in hoeverre de impact op het waterverbruik verandert als er geen rekening wordt gehouden met bepaalde parameters zoals de klimaatverandering of de economische groei.

De bedoeling was om een aantal factoren weg te filteren om zo hun relatieve impact op het watertekort beter te kunnen inschatten.

‘Voor China lijkt het erop dat de industriële groei en de verhoging van het welvaartsniveau de grootste impact zullen hebben. Voor India is het met name de bevolkingsgroei die voor de meeste problemen zal zorgen’, zegt hoofdauteur Charles Fant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.