Miljoenen plastic ballen moeten watervoorraad Los Angeles beschermen

Los Angeles laat 96 miljoen plastic ballen produceren om de watervoorraad van de stad te beschermen.

  • Eric Garcetti (CC BY 2.0) De plastic schaduwballen moeten algengroei en verdamping tegengaan. Eric Garcetti (CC BY 2.0)

De watervoorziening van Los Angeles staat net als de rest van de Californië onder grote druk door de droogte. Ook het LA Reservoir, met een oppervlakte van 71 hectare en 12,4 miljard liter water, ontkomt daar niet aan.

Burgemeester Eric Garcetti heeft daarom 96 miljoen plastic ‘schaduwballen’ besteld die op het water drijven en zo algengroei en verdamping tegengaan. De ballen verhinderen ook dat stof, vogels of ander wild het waterreservoir vervuilen.

De ballen verhinderen ook dat uv-stralen het water bereiken en er de vorming van algen stimuleren. ‘Als algen in contact komen met onze ontsmettingsproducten kunnen er bijproducten aangemaakt worden die kankerverwekkend zijn’, zegt Richard Harasick van de lokale watermaatschappij LADWP.

Waterbesparing

De ballen hebben als bijkomend voordeel dat ze verdamping tegengaan. Ze zouden voor het reservoir van Los Angeles naar schatting 1,1 miljard liter water per jaar uitsparen.

‘Nu, in de historische droogte die Californië treft, is er moedige vindingrijkheid nodig om water te besparen’, zegt de burgemeester. ‘Deze inspanning door de watermaatschappij is een voorbeeld van het soort creatieve denkprocessen dat we nodig hebben om de uitdagingen tegemoet te komen.’

Het project kost 34,5 miljoen dollar (30 miljoen euro) of zo’n 36 dollarcent per bal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.